Klimatpolitiskt råd sågar regeringen – igen

Bild: Michal Průcha/Unsplash
  • Torsdag 30 mar 2023 2023-03-30
E-post 0

Klimatpolitiska rådet, som tillsattes av den rödgröna regeringen 2018 för att utvärdera klimatpolitiken, sågar den blågula regeringens klimatpolitik, vilket rönt stor uppmärksamhet bland rödgröna politiker och tyckare. Men även förra året kritiserade rådet den sittande S-regeringens klimatpolitik.

År 2018 tillsatte den rödgröna regeringen ett klimatpolitiskt råd med uppgift att utvärdera om regeringens politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och den rödgröna regeringen beslutat om om att Sverige ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Nu sågar rådet den blågula regeringens klimatpolitik i årets rapport, där man menar att regeringens politik riskerar att leda till ökade utsläpp av så kallade växthusgaser.

– Det är allvarligt och anmärkningsvärt att den svenska regeringens ändrade politik riskerar att bidra till ökade utsläpp, säger klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson på det seminarium där rapporten presenteras.

Klimatpolitiska rådets rapport överlämnades till llimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L)

– Det här är väldigt viktigt för att politiken som regeringen driver verkligen ska bygga på etablerad forskning. Regeringen delar helt bilden av att det är bråttom och att det går för långsamt, säger hon.

Klimatpolitiska rådets rapport ger upphov till kritik mot regeringen från flera rödgröna politiker och profiler.

Men även förra årets rapport kritiserade den dåvarande S-regeringen för dålig klimatpolitik.

– Vi vet att regeringens styrning är central för att klimatfrågan ska kunna genomsyra hela den samlade politiken på alla nivåer och vi vet att myndigheterna är regeringens viktigaste redskap. Myndigheterna behöver ses som en resurs men i dag prioriteras inte riktigt klimatpolitiken i den styrningen, sade Cecilia Hermansson den gången enligt Expressen.

Läs även: Berlinbor nobbar klimatmål

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag