Knäböjande polisen utreds internt: ”En ovanlig situation”

Sergels Torg var fullpackat under demonstrationen – trots coronapandemin Foto: Privat
  • Måndag 22 jun 2020 2020-06-22
E-post 1683

STOCKHOLM Poliskvinnan som gick ned på knä i samband med en Black lives matter-demonstration i Stockholm utreds internt och kan straffas med disciplinära åtgärder. För tillfället är utredningen dock satt på paus.

Det var i samband med den stora Black lives matter-demonstrationen i centrala Stockholm den 3 juni som en kvinnlig polis gick ned på knä inför en samling demonstranter och höll upp en knuten näve. Hon höll även upp en skylt med texten ”white silence is violence” och omfamnade tårögd demonstranterna efteråt.

Senare har flera polisanmälningar kommit in där kvinnan anklagats för tjänstefel och hets mot folkgrupp. Åklagaren har valt att inte inleda någon förundersökning om brott, men som Arbetet rapporterat tidigare utreds kvinnans agerande internt och kan leda till disciplinära påföljder som en varning eller löneavdrag.

Gunnar Edeland, chef för gruppen för skiljande och disciplin i Stockholm, säger till Nyheter Idag på måndagen att utredningen för tillfället är vilande.

– Vi fick indikationer i slutet på veckan att det har kommit in anmälningar till JO också, Justitieombudsmannen, och de har så vitt jag vet inte beslutat än om de ska inleda någon utredning eller inte. Om de gör det då avvaktar vi så att JO får säga sitt först, så vi avvaktar hanteringen där, säger Edeland.

Har ni fått något gjort innan dess i det här ärendet?

– Nej, för vi hade ju på känn att man säkert kommer att anmäla det här till JO också och då gör inte vi någonting innan vi vet det.

Hur lång tid kan det ta när ni väl har satt igång igen?

Bli prenumerant och läs resten av artikeln!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag