”Knivskador på sina halsar” – SVT fortsätter förminska halshuggningen

Bild ur SVT Rapport. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Tisdag 25 dec 2018 2018-12-25
E-post 7898

Det mest problematiska med halshuggningarna i samband med morden i Marocko är inte dådet i sig, utan att människor i sociala medier sprider videon av vad som egentligen hände. Ungefär så kan statliga SVT Rapport sammanfattas när de lägger fokus på att det kan vara brottsligt att sprida halshuggningsvideon – den händelse public service konsekvent kallar ”knivskador”.

Efter att statliga SVT i text-TV, på webben och i nyhetssändningar konsekvent refererar till ”knivskador” när de rapporterar om morden i Marocko har många privatpersoner valt att dela det blodiga videoklippet som visar att det i själva verket handlar om halshuggningar. Nu försöker public service-kanalen få stopp på videon som visar vad som egentligen hände, genom ett inslag i SVT Rapport.

– En video som sägs visa morden har spridits i sociala medier. Men den som sprider filmen i Sverige kan göra sig skyldig till brott. Det säger den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem, säger tv-ankaret i SVT Rapport.

I tv-rutan framträder även grafik med texten ”spridning är olagligt”. Vidare visar Rapport ett inslag från Marocko där reportern Diamant Salihu upprepar förminskningen av vad som egentligen har hänt.

– Kvinnorna hade knivskador på sina halsar, säger han i inslaget.

De som vill visa att SVT har fel med påståendet om ”knivskador på sina halsar” och därmed sprider videon som visar vad som faktiskt hände kan riskera flera års fängelse.

– Är brottet grovt är det upp till fyra års fängelse och lägst sex månader, säger Sven-Erik Alhem i inslaget.

I sociala medier menar flera användare att videon sprids just eftersom svenska medier, synnerligen public service, konsekvent vägrar berätta att de bägge kvinnorna fick huvudena avskurna från kroppen. Nyheter Idag har sökt SVT Nyheter under tisdagen, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag