Knuffade fiskare i iskallt vatten – döms till två års fängelse

Bild: Polisen
  • Onsdag 4 okt 2023 2023-10-04
E-post

En 22-åring döms till två års fängelse för grov misshandel efter att ha knuffat en fiskande lastbilschaufför från kajen i Malmö i slutet av november förra året. Mannens fyra vänner som var på plats och filmade händelsen frias.

Hussein A, 22, döms till två års fängelse för att ha knuffat en ukrainsk lastbilschaufför som stod och fiskade vid kajen i Sydhamnen i Malmö ned i det iskalla vattnet. Han ska även betala skadestånd på 66 025 till brottsoffret.

Den grova misshandeln skedde den 22 november förra året, och knuffen ned i vattnet filmas av en av Husseins fyra vänner som var närvarande vid attacken.

– Jag ser nu att det var en för hård knuff. Jag hann inte fånga honom och det var därför det blev så, sade Hussein i polisförhör.

Den ukrainska lastbilschauffören kämpade för sitt liv det iskalla vattnet. Det var en kall novemberkväll, närmaste stege var hundra meter bort, det var tre meter upp till kajkanten och hans blöta kläder och tunga skor drog ned honom i vattnet.

Men efter att ha betraktat hans kamp beslutade sig Husseins vänner för att hjälpa mannen upp ur vattnet med hjälp av en längre metallpinne som de sträcker ned till honom att ta tag i.

– Jag vågade först inte ta emot den, jag trodde de skulle slå ihjäl mig, säger lastbilschauffören.

Med förenade krafter lyckades gänget få upp mannen på kajkanten, där de lämnade honom och körde från platsen, utan att kontakta sjukvården.

– Jag var rädd för att han skulle hämnas. Jag var i chock och stressad, sade Hussein i rätten enligt Sydsvenskan.

Istället fick lastbilschauffören hjälp av tre andra vittnen, som uppmärksammat hans rop på hjälp och larmat polis och ambulans.

När ambulansen kom till platsen satt lastbilschauffören i sin förarhytt och försökte värma sig. Hans kroppstemperatur mättes till 34 grader, vilket klassas som hypotermi, eller kraftig nedkylning.

Hussein och hans vänner stoppades inom kort av polis och greps som misstänkta för grov misshandel.

Samtliga fem personer åtalades även för brottet, men Malmö tingsrätt frikänner de övriga fyra, då det inte är bevisat att de visste att mannen skulle knuffas i vattnet, och att de sedan hjälpte honom att ta sig upp.

– De frikänns eftersom det inte är ställt bortom rimligt tvivel att de agerade tillsammans och i samförstånd med 22-åringen, och inte heller att de annars agerat som medhjälpare, säger rådmannen Sandra Ahrén i en kommentar till domen.

Läs även: Knuffade fiskare i iskallt vatten – filmade och skrattade när han kämpade för sitt liv

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag