Komiker överger Youtube – hävdar censur

Russell Brand. Foto: Youtube
  • Fredag 30 sep 2022 2022-09-30
E-post 195

Den brittiske komikern Russell Brand överger Youtube. I en video på sin Youtubekanal meddelar han att en av hans videor tagits bort från plattformen och att han därför tänker flytta sin produktion till plattformen Rumble istället.

Den bortplockade videon handlade enligt komikern om covid och det förändrade narrativet kring pandemin samt behandlingen av sjukdomen.

Anledningen till att den raderades från plattformen var för att den anklagades för att sprida felaktig information. Detta efter att Brand enligt egen utsago feltolkat information gällande covidpandemin från officiella regeringssajter.

– Jag måste vara försiktig när jag pratar om det nu, för jag vill inte göra om samma misstag som fick en av videorna bortplockad och en speciell varning utfärdad, säger Brand på sin Youtubekanal.

Läs även: Nätjättarna anklagas för censur av komiker: ”De dödar sina kreatörer”

Komikern bad senare om ursäkt för missen i en ny video. Men efter att originalvideon tagits bort raderade han även den filmen.

– Vi har tagit bort förlåt-videon ifall vi upprepar påståendet samtidigt som vi ber om ursäkt för det.

Brand meddelar dock att båda videorna finns kvar på Rumble.

– Vi gjorde ett fel, enligt mig ett relativt litet fel, och för det blir vi straffade. För mig ser det ut som censur, säger Brand.

Därefter påpekar han att mainstream-media också sprider felaktig information emellanåt, men att de inte blir straffade på samma sätt.

Han refererar sedan till ett klipp med det amerikanska TV-ankaret Rachel Maddow från mars 2021. I klippet påstår Maddow att det är bevisat att vaccinerade personer inte kan sprida vidare covid, ett klipp som fortfarande finns kvar på Youtube.

– Jag tror att de flesta av oss vet nu att det inte stämmer, säger Brand.

– Så vi undrar: finns det en standard för oberoende nyhetskanaler, som vi på våran kanal, och en standard för vad vi skulle kalla för mainstream-media?

På grund av vad han upplever som en dubbelstandard och för att inte bli censurerad igen säger komikern att han nu flyttar över till Rumble.

– Vi måste flytta till Rumble för att försäkra oss om att vi inte kommer fortsätta att bli censurerade. Vi kommer fortsätta att ladda upp på Youtube så länge de tillåter oss, men vi skulle föredra om du går med oss på Rumble.

Läs även: Youtubekanalen Swebbtv ”raderad”

Läs även: Komiker stängs av från festival – visade kuken på scen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag