Kommun betalade Reinfeldt 100 000 kronor för föreläsning

Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Torsdag 31 okt 2019 2019-10-31
E-post 1910

KARLSKRONA Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt fick 100 000 kronor av Karlskronas kommun för att föreläsa under en timme. Något tidningen Nya Tider var först att uppmärksamma.

Fredrik Reinfeldt föreläste under konferensen Baltic Sea World Heritage Summit den 25 september där kommunen var huvudarrangör. Som Nya Tider rapporterar var föreläsningen stängd för allmänheten och fick inte spelas in utan Reinfeldts tillstånd.

I avtalet, som även Nyheter Idag har tagit del av, står det att Reinfeldt skulle tala i 45 minuter för att sedan svara på frågor i 15 minuter. För detta skulle han få 100 000 kronor exklusive moms.

På kommunens hemsida står det att Reinfeldt pekade på ”vikten av samarbete i en tid när nationalism är en av huvudtrenderna i världen”.

– Jag tror att dessa konferenser utmanar huvudtrenden i världen, nämligen nationalism och den mer aggressiva formen av nationalism där du sätter ditt eget land först, ofta i konflikt mot andra, ska Reinfeldt ha sagt.

Nya Tider frågar projektledaren Niklas Carlsson om det är rimligt att lägga 100 000 kronor på en föreläsning med Reinfeldt.

– Man får ju se det så här, att kostnaden avser ju så klart föreläsningen som är en timme, men för konferensens del så är det ju ett mervärde som är betydligt större än att han pratar bara den timmen. Att han var på plats är någonting som vi kunnat använda väldigt mycket i informationen och marknadsföringen om konferensen i förväg så man betalar ju även för möjligheten att använda hans namn som dragplåster, svarar Carlsson.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också tillgång till allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag