Kommun planerar höja skatten med 1100 per hushåll för att ha råd med vuxna flyktingbarn

Foto: Bobby Hidy
  • Lördag 4 Nov 2017 2017-11-04
E-post 4559

SVERIGE Älmhults kommun i Småland planerar höja skatten för att ha råd med de ensamkommande flyktingbarn som kommit till kommunen när de nu fyller arton år. Det skriver Smålänningen.

I Älmhult är kommunens ekonomi ansträngd. Under året har politikerna beslutat spara in 23 miljoner kronor på främst äldreomsorgen för att få pengarna att räcka till. Sparpaketet röstades igenom av Alliansen med stöd från Sverigedemokraterna.

En väldigt stor kostnadspost är de så kallade ensamkommande flyktingbarnen som enligt handlingar från kommunen kostar tiotals miljoner varje år. För många av dem är det oklart om de kommer få stanna i Sverige sedan regeringen lagt om sin asylpolitik.

Kommunerna har ansvar för de flyktingbarn som åtminstone på pappret är under arton år. Men när barnen blivit myndiga har kommunerna inte längre skyldighet att ta hand om dem och i Älmhult hade man därför planerat avvisa migranterna och hänvisa dem till Migrationsverket istället.

Älmhults kommunalråd Eva Ballovarre (S) har emellertid ett förslag på en annan lösning: En höjning av skatten med 0,25 procentenheter. Förslaget skulle innebära att genomsnitts­hushållet i Älmhult får betala 1 100 kronor* mer i skatt per år. Totalt skulle kommunen då få in nio miljoner kronor extra nästa år.

– Av de nio miljoner kronorna går hälften av pengarna direkt till äldreomsorgen. Resten av pengarna läggs i en pott för oförutsedda händelser, säger Ballovarre till Smålänningen.

Tanken är att den återstående potten sedan används till de vuxna ensamkommande barnen. En siffra som presenterades vid kommunfullmäktiges sammanträde i måndags visar dock att det skulle kosta elva miljoner kronor att fortsätta verksamheten med flyktingbarnen, vilket är mer än de återstående 4,5 miljoner som skatteförslaget ger.

*

Enligt SCB var genomsnittsinkomsten för ett hushåll i Älmhults kommun 433 100 kronor per år före skatt år 2015.

Skulle du vilja betala 1 100 kronor mer i skatt så att din kommun har råd med vuxna flyktingbarn?
7789 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag