Kommun slår larm om flyktingbarn som är 30+

Statsminister Stefan Löfven tillsammans med ensamkommande flyktingbarn. Foto: Regeringen
  • Fredag 30 okt 2015 2015-10-30
E-post 4215

JÄMTLAND Ragunda kommun i Jämtland vill införa ålderstester för invandrargruppen ”ensamkommande flyktingbarn” eftersom det finns misstankar om att många av dem är betydligt äldre än de påstår sig vara.

Det är personal på de boenden som tar hand om flyktingbarnen som slagit larm om att många av de så kallade barnen är uppemot, eller i vissa fall till och med över, 30 år gamla.

– Vi upplever att det är ett problem, säger Håkan Littzell, kommunchef i Ragunda kommun till ltz.se.

I dagsläget nöjer sig Migrationsverket i de flesta fall med den ålder som den asylsökande själv uppger. Det gör att män som är i 30-35-årsåldern kan påstå att de är 17, trots att de är nästan dubbelt så gamla.

– Det blir bekymmer på boendena när vi först har ungdomar där och sen kommer killar som är över trettioårsåldern, säger Elisabet Carlander-Blom som är Ragunda kommuns förvaltningschef för omsorg och stöd.

I en avrapportering till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap skriver kommunen följande på en fråga om det finns några beslut som behöver fattas på nationell nivå med anledning av asylkaoset:

”Ja, åldersbestämning på ensamkommande. Idag blir det problem när barnen är 16-18 år, men ser ut och beter sig som 22-30 åringar. Dessa personer skulle må bättre på ett stödboende. Och inte på ett omsorgsboende. Migrationsverket skall bedöma ålder, men gör inte det idag.”

Under 2015 beräknas Sverige ta emot över 30 000 asylsökande ur invandrargruppen ”ensamkommande flyktingbarn”. Merparten av migranterna är afghaner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag