Kommun slår tillbaka mot Sveriges Radio: Felaktiga uppgifter om sparkad HVB-chef – var medlem i föreningen som tog emot skänkt mat

Foto: Nyheter Idag/Wikipedia/Sveriges Radio/Avesta kommun
  • Söndag 21 apr 2019 2019-04-21
E-post 247

AVESTA En chef för ett kommunalt HVB-hem fick sparken efter att hon skänkt mat som blev kvar när HVB-hemmet lades ner. Maten skänktes till så kallade ensamkommande via en förening. Enligt P4 Dalarna skulle maten slängas. Men det stämmer inte enligt kommunen som nu uppger att den sparkade chefen var medlem i föreningen som tog emot mat – dessutom var större delen av maten djupfryst ”fullt tjänlig att äta”, enligt Avesta kommun.

I onsdags avslöjade P4 Dalarna att en kvinnlig chef inom socialtjänsten i Avesta fått sparken. Kvinnan hade varit chef för ett HVB-hem för så kallade ensamkommande barn som stängde förra sommaren.

Skälen till sparkningen framstod från P4 Dalarnas rapportering som sensationella. P4 Dalarna påstod att kvinnan vid stängandet av HVB-hemmet skänkt bort mat som ändå skulle slängas. Maten hade skänkts till så kallade ensamkommande ”ungdomar”.

– Det här var ungdomar som inte hade någon mat, så det var ett gott syfte, uppger kvinnan till P4 Dalarna.

Enligt P4 Dalarna var maten – som man påstod skulle slängas – värd knappt 2 000 kronor.

Avesta kommun slår nu tillbaka i ett pressmeddelande.

Det uppges i pressmeddelandet att maten gavs bort till en förening för ensamkommande där den sparkade chefen är medlem. Att maten skänktes via en förening framgick inte i P4 Dalarnas rapportering. Nyheter Idag kan även berätta att kvinnan är lokalpolitiker för Centerpartiet.

Enligt Avesta kommun förklarade kvinnans chefer att hon inte hade rätt enligt kommunallagen att ge bort kommunal egendom till särskilda föreningar. Avesta kommun uppger att man alltid försöker att följa arbetsrätten.

”En medarbetare som överlåter eller stjäl kommunal egendom, har normalt inte rätt att ha kvar sin anställning. Detta gäller i synnerhet om medarbetaren har en förtroendeställning”, skriver man.

Kommunen fortsätter:

”Aktuell chef var dessutom själv medlem i den förening som tillgångarna överläts till. Detta jävsförhållande har också vägts in i bedömningen när Avesta kommun fattat beslut i personalärendet.”

P4 Dalarnas uppgifter om att maten skulle slängas motsägs också.

Detta påstående är felaktigt. Större delen av matpartiet var bland annat djupfryst mat som var fullt tjänligt att äta”, skriver kommunen.

P4 Dalarna har under flera år gjort artiklar och inslag om så kallade ensamkommande flyktingbarn.

I ett inslag från 2009 om jobb till ”flyktingungdomar” intervjuas en irakisk man som uppges vara 18 år gammal. I inslaget heter det istället att det är ”pojkar” främst från Afghanistan, Somalia och Irak som fått jobb.

2017 larmar P4 Dalarna om att det är få av kommunerna i Dalarna som låter de så kallade ensamkommande bo kvar på HVB-hem när de blivit myndiga. Att kommunerna inte har någon skyldighet att låta de vuxna männen bo kvar framgår inte i den korta artikeln på P4 Dalarnas hemsida.

21 mars 2018 gör P4 Dalarna ett inslag om en afghansk man som fått avslag och därför är ”nedstämd”. Varför mannen fått avslag redovisas inte. Däremot säger en aktivist i inslaget att:

–Ensamkommande barn från Afghanistan mår fruktansvärt dåligt.

I september samma år gör P4 Dalarna ett inslag med en kvinnlig asylaktivist som arbetat för att hjälpa afghanska män som fick rätt att stanna i Sverige på grund av den så kallade gymnasielagen. P4 Dalarna kallar afghanerna för ”flyktingarna” – trots att männen saknar asylskäl.

Den sparkade chefen har fått 13 månadslöner i en uppgörelse med Avesta kommun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag