Kommunal bostads-VD skulle pensioneras: Fick lägligt sparken och 3,3 miljoner i fallskärm

Foto: Nyheter Idag samt faksimil alingsashem.se
  • Fredag 8 Dec 2017 2017-12-08
E-post 680

ALINGSÅS Trots att politikerna visste om att Alingsåshems VD Ing-Marie Odegren planerade att gå i pension valde man ändå att ge henne sparken varpå hon nu erhållit 30 månadslöner i fallskärm, motsvarande 3,3 miljoner kronor. Ett misstag, erkänner politikern Karin Schagerlind som lovar att inte göra om det. Inte mitt fel, jag har inte fattat några beslut, hävdar i sin tur VD:n Ing-Marie Odegren.

Sveriges skattebetalare har ännu en gång fått betala för ett avtal som gjorts upp mellan politiker och direktörer i offentlig sektor. Denna gång rör det sig om den västgötska kommunen Alingsås, där det kommunala bostadsbolagets VD, Ing-Marie Odegren, 69 år, skulle pensionera sig.

Trots att hon meddelat kommunpolitikerna att hon skulle pensionera sig så gav de henne ändå sparken. Det resulterade i att Odegrens fallskärm på 3,3 miljoner kronor löstes ut. Hon erhåller nu både pension och miljonfallskärm motsvarande 30 månadslöner. Det här rapporterar Expressen och Alingsås tidning. 

Karin Schagerlind (M) ordförande i det kommunala bostadsbolagets, Alingsåshems, styrelse uppger för Expressen att man visste om att Odegren skulle pensionera sig men att det inte fanns någon annan utväg än att sparka henne eftersom hon vägrade gå självmant.

Schagerlind erkänner dock att man skulle kunnat omförhandla det avtal som förser direktör Odegren med dubbelförsörjning.

– Man hade säkert kunnat försöka omförhandlat tidigare, det är min uppfattning, men det är inte gjort. Då hamnar vi i ett läge där vi har ett avtal och då får man följa det, säger Karin Schagerlind till Expressen. 

Schagerlind hoppas nu att hon och hennes kollegor inte ska göra om samma misstag igen. Trots det har Odegrens efterträdare på posten liknande villkor.

När Odegren får frågan huruvida hennes avtal är rimligt väljer hon att skylla på politikerna.

– Du får väl fråga de som har fattat beslut, jag har inte fattat några beslut, säger Ing-Marie Odegren som är den ena parten i det avtal hon själv skrivit på, men som hon menar att hon inte har fattat något beslut om.

När Expressen påminner Odegren om att ett avtal har två parter så kommer Odegren på att hon inte har tid att prata i telefonen längre.

I efterhand har Odegren i mejl uppgett att hon hade arbetat heltid till september 2018 om hon fått möjligheten till det, ”det hade således inte kostat bolaget en krona”, skriver hon, uppger Expressen.

Odegren har tidigare försökt mörka en starkt kritisk revisionsrapport om hur Alingsåshem försett ett privat bolag med gräddfil till lägenheter trots den stora bostadsbristen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag