Kommunal fritidsgård arrangerar könsseparerad styrketräning

Foto: Flickr
  • Måndag 19 feb 2018 2018-02-19
E-post 451

SÖDERHAMN På den kommunala fritidsgården Verkstäderna i Söderhamn tränar killar och tjejer för sig. Detta sedan man märkte att tjejerna inte ville träna med killarna – ofta av kulturella skäl.

Helahälsingland.se berättar om Verkstäderna i Söderhamn som arrangerar träning enbart för tjejer i åldrarna 12 till 18 på torsdagskvällar. Fritidsgården vill att ungdomar ska röra på sig, men tjejerna brukade aldrig komma på de gemensamma träningspassen.

– Vi pratade med tjejer och frågade om de skulle vilja träna om det bara var tjejer. Vi fick svaret ja på den frågan, säger Benny Dahlin som leder killträningarna, till helahälsingland.se.

Trots att man har ordnat så att tjejerna nu kan träna sin styrka utom synhåll för det motsatta könet är det få som dyker upp.

– Är det tre stycken som behöver det här så kör vi för tre, men förhoppningen är att det sprider sig, säger Benny Dahlin.

Ledaren dålig på svenska

– Det är bra att det bara är tjejer. Man känner sig ofta så dålig när man tränar med killar, säger en av tjejerna som är där på torsdagskvällen.

Shiringul Muhammadi leder deras träningspass. Hon kommer från Afghanistan och har svårigheter med att instruera deltagarna på svenska. Istället visar hon hur de ska göra.

Shiringul Muhammadi menar att det ofta finns kulturella anledningar till att tjejer inte vill träna med killar.

– Det kan till exempel vara att håret inte får synas. Då är det bra att kunna ge den här möjligheten. Vissa tjejer är träningsklädda medan andra har blivit övertalade på plats att delta. Förhoppningsvis ger träningen mersmak. Nästa gång kanske de kommer ombytta, säger hon

Läs även: Muslimsk kvinna krävdes ta män i hand – Begär skadestånd på 120 000 kronor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag