Kommunala fastighetsbolaget vägrar agera mot grannarna: ”Det börjar faktiskt bli riktigt hotfull stämning här nu”

Jonas Karlssons problem började då de somaliska grannarna flyttade in. Foto: Privat
  • Tisdag 29 maj 2018 2018-05-29
E-post 162

NÄLDEN Jonas Karlssons kamp mot Krokomsbostäder fortsätter. Nyheter Idag har talat med flera källor som styrker missförhållanden i bostadshuset, men även kattplågeri. Dessutom har det kommunala fastighetsbolaget återkommit i ärendet. ”Jag känner att det där är passerat nu, så tack för din påringning”, hälsar före detta chefen Stefan Jönsson innan han lägger på luren.

Konsertorganisten Jonas Karlsson, 48, beskriver sin situation med grannarna som ett helvete. Men även den långa kampen med det kommunala fastighetsbolaget, som ansvarar för den somaliska grannfamiljens placering, har tagit ut sin rätt.

– Jag har nästan funderat på självmord, då grannarna varit som värst. Ingen har någonsin i hela mitt liv behandlat mig sämre än Krokomsbostäder. De tar alla pris. De har tystat ner precis allt, säger Jonas Karlsson.

LÄS ÄVEN DEL 1: HELVETET I NORRLAND

Jonas tog efter vår första publicering ny kontakt med Krokomsbostäder och dess vd Kenneth Karlsson. I en mejlkonversation påpekar han problemen som rör de somaliska grannarna. Kenneth Karlsson, som varit bolagets vd sedan januari 2008, hävdar att ingen störningsanmälan lämnats in, och att de därför inte återkopplat.

Detta stämmer inte, då en störningsanmälan lämnades in redan under hösten 2014. Frågan behandlades även i Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall. I ett utlåtande daterat den 23 juni 2016 förklarar hyresrådet Carl Rydeman att nämnden är villiga att medla mellan Jonas Karlsson och Krokomsbostäder:

”Jonas Karlsson begär medling, åtgärdsföreläggande inte längre aktuellt. Han avser om möjligt att flytta till Oviken där han nu har fått arbete som kantor i 12 månader. Han har sökt sig dit för att slippa trasslet med boendet och lösa problemen på det sättet. Han har talat med Krokomsbostäder om att han vill ha flytthjälp, särskilt en digital orgel som väger cirka 160 kilo. Han vill även slippa dubbel boendekostnad under uppsägningstiden. Han har ännu inte fått klart med något boende i Oviken, men håller på och söker något litet hus i första hand att hyra.”

”Jag förklarar för båda parter att Hyresnämnden kan medla i frågan och att vi råkar vara i Krokom den 13 juli med ett annat ärende.”

Jonas Karlsson säger:

– Jag hade kontrakt på ett år, men hittade inget passande hus under denna period. Det var då jag hade full inkomst och hade råd med ett stort flyttlass.

Nedan kan ni ta del av Krokomsbostäders respons på Jonas störningsanmälan.

Nyheter Idag har tagit del av flera vittnesmål om situationen. Johanna (fingerat namn) bor under familjen. Hon berättar att även hon har ringt till polisen.

– Det var ett tag sedan. Men jag hörde skrik och man blir ju rädd. Jag reagerade på det så pass mycket att jag blev orolig.

Kom polisen?

– Nej, det kom ingen patrull. De sa väl mest att ”utländska familjer kan vara lite högljudda”. Men det var väl typ det.

Känner du dig trygg i Nälden?

– Överlag känner jag mig trygg, men när det blir oväsen och skrik på olämpliga tider… det kan inträffa allt från tre på natten till sju på morgonen, då reagerar man.

Anette Envall bor i ett bostadshus cirka 100 meter från Jonas. Hon bekräftar att det tidvis kan vara väldigt högljutt från de somaliska grannarna.

– Jonas har ett rent helvete. Den volymen som är hos honom – den hörs även här ibland. En annan granne klagade och då blev det ett väldigt liv. Då sa hon ifrån, men blev då kallad för ”svenskjävel”. Jag hade inte klarat att bo som Jonas gör.

Anette, som är matte till två katter, Lelle (bilden) och Shirin, berättar att det finns fler problem som är relaterade till flyktingmottagandet. Enligt henne har flyktingbarn misshandlat hennes katter. Detta ska ha skett vid minst två tillfällen.

– De hade stuckit ett träspjut i magen, så Lelle hade tre stora hål i magen. Katten åt inte på en vecka, jag trodde inte att han skulle klara sig, men det gjorde han tack och lov. En annan gång hade barnen virat in katterna i en matta och slagit med stora träpåkar. Min lille katt skadades, och den stora katten blev väldigt skygg efteråt.

– Jag har även sett att de jagat katterna och sprungit efter dem.

Polisanmälde du detta?

– Nej, det gjorde jag inte, vilket jag ångrar i dag.

– Sedan är det ju så att man inte kan säga något längre, för då är man rasist. Men jag skiter i det där nu. Gör man illa djuren, då går jag igång, där går min gräns.

Gull-Britt Alpstad är pensionär och satt kattvakt åt Lelle och Shirin för två somrar sedan. Hon såg vid ett tillfälle när Lelle blev angripen.

– Det var faktiskt en vit pojk och några invandrarbarn som jagade katten med pinnar. Jag for ut och skrek: ”Vad i helvete håller ni på med?” Det var en liten knatte i gänget, han tittade på mig. Han lovade att aldrig göra så mer. Sedan vet jag att de andra har varit på katterna, men senaste tiden har jag inte sett någonting.

– Jag har hemtjänsten på besök här. En av dem kommer från Eritrea, han sa att det var en sport i de här länderna att jaga djuren. Egentligen borde man ta upp detta med förskolan, att de pratar om hur vi svenskar ser på husdjur.

Vd-n: ”Vi har inget att agera på”

Krokomsbostäders vd, Kenneth Karlsson, återkommer per mejl efter att vår första del om Jonas Karlssons livsöde publicerats. Han säger att inga åtgärder vidtagits mot hyresgästerna, eftersom de inte har fått in någon formell störningsanmälan.

– Vi kan inte agera på andra- och tredjehandsuppgifter och därför hänvisar vi alltid våra hyresgäster att skicka in en störningsanmälan.

Varför har du inte reagerat på Jonas Karlssons anmälningar?
– Vi har inte fått in någon störningsrapport och har därför ingenting att agera på.

Det finns även uppgifter om kattplågeri. Hur ställer du dig till detta?
– Om vi på Krokomsbostäder får in en anmälan om misstänkt djurplågeri skulle vi uppmana anmälaren att omedelbart göra en polisanmälan.

Han förklarar att man som hyresgäst riskerar att bli vräkt om man inte skärper sig efter tillsägelser, men betonar att det är viktigt att den som klagar först fyller i en störningsrapport, så att de får en god dokumentation på vad som har hänt.

Stefan Jönsson, före detta fastighetschef på Krokomsbostäder, delgav Jonas i ett mejl att han polisanmält honom för hot. Tre veckor senare lämnade han bolaget.

Jonas Karlsson har riktat en hel del anklagelser mot Krokomsbostäder, där du jobbade förut, och även mot dig personligen. Hur bemöter du den kritiken?

– Jag jobbar ju inte i bolaget, och jag är heller inte intresserad av att svara på några frågor i det aktuella ärendet.

Han har visat mig ett mejl där du skriver att du har polisanmält honom…

– Nu vill jag inte svara på några frågor angående det, utan jag känner att det där är passerat nu, så tack för din påringning.

Nyheter Idag har pratat med David Redin, som är polisens gruppchef utredning Jämtland/Härjedalen, om situationen i Nälden. Det har bland annat skett en bilbrand i december och en misshandel i maj. Efter en slagning i registret visar det sig dock att situationen har lugnat ner sig om man jämför med halvåret före perioden december–maj: 28 anmälningar rörande hot eller misshandel gentemot fem anmälningar.

– Det var ett antal brottsaktiva missbrukare som bodde i Nälden då, men nu har några flyttat därifrån. Det märks att det har lugnat ner sig.

– Jag kan bara se tre anmälda misshandelsfall det senaste halvåret. Det är inte mycket, utan tvärtom väldigt bra. Skulle man göra en jämförelse med ett annat ställe tror jag inte det skulle vara bättre. Jag vill påstå att det är tryggt att bo i Nälden.

David Redin förklarar att det finns ett visst mörkertal, eftersom alla inte vill anmäla ett brott, och att det därför kan vara svårt att ge en exakt bedömning av situationen.

– Det tycker vi är tråkigt, då får vi inte en uppdatering om vad som händer i byarna.

Tvingas radera filminspelning

Det finns två telefonnummer registrerade på adressen där de somaliska grannarna bor. Trots flera försök till kontakt svarar ingen, eller så avvisas telefonsamtalen. I ett sista försök att upprätta kontakt, får Jonas instruktioner att knacka på hos sina grannar och räcka över en lapp med telefonnummer, presentation och en uppmaning att ringa upp Nyheter Idags reporter. Det uppstår dock en fientlig atmosfär.

– Nu ringde jag på deras dörr och lämnade lappen. Det börjar faktiskt bli riktigt hotfull stämning här nu, för nu var det mycket folk i lägenheten – och de hatar ju mig. De lär knappast ringa, men vi får se vad som händer.

Jonas dokumenterar överlämnandet av lappen med våra kontaktuppgifter, men känner sig tvungen att ta bort filmklippet.

– Det blev ett jäkla liv och de skrek för att jag filmade med mobilen. En yngre kille på besök hos grannarna blev ganska hotfull. Han sa åt mig att radera filmen. Jag kände att det var bäst att göra så, tyvärr, jag hade gärna haft det här på film.

Somalierna återkommer aldrig.

LÄS ÄVEN DEL 1: HELVETET I NORRLAND

Nyheter Idag har varit i kontakt med Jonas förvaltare på Krokomsbostäder, Mikael Söderström, som inte vill uttala sig utan hänvisar till vd Kenneth Karlsson.

– De lägger locket på till 100 procent. Jag är så oerhört besviken. Men jag kommer inte att ge mig förrän de har tagit sitt ansvar, säger Jonas Karlsson som meddelar att han har lämnat in en ny störningsrapport, daterad den 28 maj.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag