Kommunalt bibliotek hbtq-certifierat för 133 000 kronor

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 25 okt 2019 2019-10-25
E-post 411

TRELLEBORG Som första kommunala verksamhet har Trelleborgs bibliotek nu blivit hbtq-certifierat, rapporterar Lokaltidningen. Detta till en kostnad på 133 000 kronor. För de pengarna har man bland annat lärt sig att säga vårdnadshavare i stället för mamma och pappa.

Bibliotekarien Liv Olsson berättar för Lokaltidningen hur besökarna kommer att märka av certifieringen från RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter:

”I det fysiska rummet så skyltar vi just nu med böcker med hbtq-relaterat innehåll på många olika platser, vi har också regnbågsflaggor framme på våra informationsdiskar och på andra platser i biblioteket. Framöver kommer vi även att ha en särskild hylla där valda delar av vårt bestånd av böcker med hbtq-relaterat innehåll kommer stå.”

Hon berättar vidare vad man fick lära sig under utbildningen, som kostade skattebetalarna 133 000 kronor:

”I certifieringsutbildningen så arbetade vi bland annat mycket med normkritik och bemötande, exempelvis är vi nu mer medvetna om samhällets normer och har reflekterat över dem för att förbättra vårt bemötande, vårt arbete och vårt bestånd. Vi tänker också mer på att till exempel använda könsneutrala uttryck, såsom vårdnadshavare istället för mamma/pappa, både i tal och i tryck och att gå ifrån tvåkönsnormen.”

Hbtq-certifiering är något som görs på flera håll i landet.

Till och med Region Jämtland Härjedalen, som under flera år gått med kraftiga underskott och nu har ett samlat underskott på över 1,3 miljarder kronor, har ansett sig ha råd.

När Nyheter Idag kollade upp hur många verksamheter i Region Jämtland Härjedalen som har fått RFSL:s certifikat blev svaret att all personal på ungdomsmottagningarna samt vid den akutpsykiatriska avdelningen, totalt 25 personer, har genomgått utbildningen. För detta betalade man 118 000 kronor och pengarna togs från statliga medel för psykisk hälsa.

Certifieringen gjordes i år och måste uppdateras om tre år för att vara giltig. Huruvida man kommer att vilja göra detta är oklart, men enligt Anna-Lena Högström, tillförordnad kommunikationschef, har utbildningen ”upplevts som mycket givande”.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också tillgång till allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag