Kommunens plan: Anhöriga till ensamkommande får förtur till nya lägenheter

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Lördag 8 jun 2019 2019-06-08
E-post 5304

KALMAR Nyanlända ska få förtur till ett antal lägenheter varje gång det byggs nytt i Kalmar. Det är en möjlighet som kommunen tänker undersöka när man nu står inför problemet att fixa bostad till alla nyanlända som anvisas – och deras anhöriga.

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad i Kalmar vill verka för att det vid nyproduktion av bostäder ska upplåtas ett antal lägenheter till Kalmar kommun som sedan ska fördela dessa till nyanlända. Det beslutade utskottet vid sitt senaste sammanträde, rapporterar Östra Småland.

Framöver kommer kommunen nämligen ha ett stort behov av bostäder, och i synnerhet stora lägenheter. Prognosen för 2019 är att kommunen ska anvisas 55 nyanlända som man enligt lag måste ordna bostad åt. Det kommer även 144 egenbosatta som ska skaffa bostad själva men som påverkar antalet bostäder i kommunen.

Dessutom anländer åtta familjer som anhöriginvandrare till ensamkommande ungdomar, och dessa ska kommunen också hjälpa att ordna med bostad.

– Vi vet att några av de som är på väg till kommunen är stora familjer, med flera barn och vuxna, säger Hillevi Österbo, chef på verksamhetsområdet arbete och välfärd i kommunen, till Östra Småland.

Som läget ser ut idag hyr kommunen lägenheter av framför allt det kommunala bostadsbolaget Kalmarhem som man sedan hyr ut i andra hand till nyanlända. Till samma målgrupp har man också köpt in 30 bostadsrätter.

Östra Småland rapporterar att det har visat sig svårt för nyanlända att skaffa bostad på egen hand då de inte har de ekonomiska resurser som hyresvärdar vanligen kräver. Ofta har invandrarna nämligen inget jobb utan lever på bidrag. Därmed finns det ”nyanlända” som haft andrahandskontrakt så långt tillbaka som 2006.

Läs även: Nyheter Idag-podden: Vad kommer S att lära sig av danskarna?

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag