Kommunens svar om pappan som tog sina barn till Polen

Polska flaggan. Foto: Pixabay
  • Fredag 12 apr 2019 2019-04-12
E-post 80

SVERIGE En rysk man söks av svensk polis sedan han tog sina tre familjehemsplacerade döttrar till Polen och sökte asyl. Flickorna uppges vara kristna och familjehemmet muslimskt, och Nyheter Idag har intervjuat ansvarig chef på kommunen.

Efter en dom i förvaltningsrätten hösten 2017 omhändertogs mannens tre döttrar av socialtjänsten och har sedan dess varit placerade på ett familjehem. Rätten anförde att mamman led av psykiska problem och att pappan inte förmådde kompensera för hennes brister.

”Genom nämndens utredningar framgår att det finns sådana omsorgsbrister om barnen som utgör en påtaglig risk för att de ungas hälsa eller utveckling skadas att [barnen] behöver vård utom hemmet”, skrev rätten i domen.

Föräldrarnas förklaring – att de tillsammans har simulerat mammans psykiska sjukdom för att få uppehållstillstånd i Sverige – bedömde förvaltningsrätten som osannolik.

När pappan hade tillstånd att träffa sina barn under sex timmar förra helgen tog han tillfället i akt och förde dem till Polen. Tanken var att de sedan skulle ta flyget till Moskva. Istället stoppades de av gränspolisen i Warszawa och har därefter sökt asyl i landet.

Händelsen har blivit ett fall för det svenska rättsväsendet och på onsdagen beslutade tingsrätten att mannen häktas i sin utevaro misstänkt för egenmäktighet med barn, grovt brott.

Läs mer: Trebarnsfar som söker asyl i Polen häktad i sin utevaro

Nyheter Idag har talat med vård- och omsorgschefen på kommunen där barnen placerades på familjehem.

– Vår målsättning är att barnen ska komma tillbaka till Sverige så att vi ska kunna fortsätta ge dem den vård som vi och förvaltningsdomstolen bedömer att de ska ha, säger hon.

Enligt den information som hon har fått har barnens vistelse på familjehemmet fungerat bra. I polska medier har det framgått att familjen som de bodde hos är muslimer med bakgrund i Libanon – något som bidrog till att mannen ville ta sina döttrar därifrån.

Vård- och omsorgschefen berättar generellt om hur kommunen tar hänsyn till religiös och kulturell bakgrund när man placerar barn på familjehem. Hon säger att man tar viss hänsyn till dessa faktorer när man utreder ett familjehem, och försöker göra en bra matchning. I första hand handlar det dock om att tillgodose barnens behov av ett tryggt hem.

– Är det en familj med en annan kulturell bakgrund som är väl integrerad i vårt samhälle och inte utövande, då är inte religion eller kulturell bakgrund en stor fråga, utan det är barnens behov av trygga vuxna som är det viktiga, säger hon.

Läs även: Tidigare anställd på Migrationsverket misstänks ha gett afghaner visum på falska grunder

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag