Tidigare anställd på Migrationsverket misstänks ha gett afghaner visum på falska grunder

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Torsdag 11 apr 2019 2019-04-11
E-post 5216

SVERIGE Aftonbladet rapporterar att en man som tidigare jobbade på Migrationsverket har gripits misstänkt för att ha hjälpt 121 afghaner få visum till Sverige på falska grunder.

Mannen i 50-årsåldern har jobbat på Migrationsverket men var utlånad till utrikesdepartementet som ansvarig för migrationsavdelningen på en ambassad när de misstänkta brotten begicks. Han började utredas av Migrationsverket 2016 och fick sparken 2017 för att ha beviljat visum till afghaner på falska grunder.

På tisdagsmorgonen greps han av polisen misstänkt för grovt tjänstefel. Även två andra personer greps i samband med detta misstänkta för medhjälp till brottet, men dessa har inte varit anställda på Migrationsverket. Alla tre släpptes på fri fot samma dag efter förhör.

Åklagare Arne Fors säger till Aftonbladet att det handlar om 121 ärenden som alla rör afghanska medborgare som fått hjälp att komma till Sverige. Ett antal av dem har sedan sökt asyl på plats. Åklagaren vet inte ännu vad mannens motiv har varit. Migrationsverkets utredare har beskrivit det som ”en del av professionell människosmuggling”.

Den brottsmisstänkte huvudmannen förnekar brott och uppger via sin advokat att han har blivit ”blåst”.

Läs även: Misstänkt blottare frias – penis fastnade i gylfen och fick slitas bort

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag