Kommunpolis om orsaken till otryggheten: ”Finns väldigt starka Facebook-grupper”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 23 okt 2019 2019-10-23
E-post 779

UPPLANDS-BRO Enligt Brottsförebyggande rådets, Brå, nationella trygghetsundersökning känner sig invånarna i Upplands-Bro mest otrygga i hela landet. Något som har med Facebook-grupper att göra, enligt kommunpolisen Magnus Nilsson.

I Brås studie svarade 47 procent av de tillfrågade från Upplands-Bro att de känner sig otrygga när de är utomhus under sena kvällar i sitt eget bostadsområde. Drygt hälften oroar sig för att en närstående ska utsättas för brott, rapporterar SVT.

Men när SVT talar med Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro, säger han att det inte finns anledning att vara mer orolig där än i jämförbara kommuner.

– Vi har jämfört oss med andra liknande kommuner där otryggheten är betydligt lägre och vi hittar inga jättestora skillnader, så vi har funderat vad som skiljer oss åt. Det är svårt att sätta fingret på men en tydlig skillnad är att här finns väldigt starka Facebook-grupper, säger han till SVT.

Utan att nämna någon särskild grupp säger Magnus Nilsson att fokuset ligger på negativa händelser, vilket ger en skev bild av verkligheten.

– Allt är inte bra i Upplands-Bro, men problemen står inte i proportion till det trygghetssiffrorna visar. Den enda rimliga förklaringen är det tydliga drevet i det här Facebook-grupperna, säger han.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag