Kommunpolisen efter bajset vid afghanska konsulatet: ”Undantagsfall”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 15 mar 2021 2021-03-15
E-post 314

LIDINGÖ Det har varit stökigt under en längre tid vid Afghanistans konsulat på Lidingö – med uppgifter om besökande afghaner som gör sina behov i närliggande parker och trapphus. Kommunens starke man Daniel Källenfors (M) gick tidigare i år ut och meddelade att Lidingö fått nog. Men kommunpolisen Pontus Enbom tonar ner problemen. – Merparten är skötsamma och bra. Det är några som stör, men så är det överallt i samhället, säger Enbom till Göteborgs-Posten.

Problemen med Afghanistans konsultat har pågått under flera år. Afghaner från både Sverige och Finland åker till konsulatet på Lidingö för att exempelvis ordna pass eller visum. Konsulatet ligger vid ett litet torg i ett bostadsområde, Näset. Den stora trafiken av afghaner plus att det saknas ordentligt med väntrum och toaletter har gett konsekvenser för de boende.

”I förrgår låg det matrester i hela trappan upp till vinden. Snabbnudlar. Igår var det någon som hade bajsat högst upp samt lämnat sina vinröda damhandskar (troligtvis användes det som toapapper)”, skrev en av de boende i bostadsområdet i ett mejl till kommunen tidigare i år.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) gick ut i ett inlägg på Facebook och meddelade att man fått nog. Efter att Källenfors bjudit in Afghanistans ambassadör för samtal på Lidingö kom beskedet att konsulatet ska flytta.

Kommunpolisen Pontus Enbom tonar ner problemen i en intervju med Göteborgs-Posten. Han talar i termer av ”sällan” och ”undantagsfall”. Enligt Enbom är bostadsområdet inte osäkert.

– Det har varit något enstaka fall av misshandel och ofredande. Men det är sällan skulle jag säga. Det har också förekommit att folk gör sina behov i närheten, men det är också undantagsfall skulle jag säga, säger Enbom.

Han tar ställning:

– Jag tycker att det är synd att peka ut en hel grupp med människor. Merparten är skötsamma och bra. Det är några som stör, men så är det överallt i samhället, säger han.

En afghan som åkt upp till konsulatet från Jönköping säger till Göteborgs-Posten att han förstår att grannarna klagar.

– Det är mycket folk som är här och skriker eller bråkar. Men det är också så att om man kommer hit och tvingas vänta länge så blir många arga. Det största problemet är att personalen inte har någon ordning. Så här gör man inte mot folk. En person som jobbar på vardagar kan inte komma upp flera gånger från Göteborg, Borås eller Jönköping.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag