Kommunpolisen: Nioåriga barn förvarar narkotika åt kriminella

Montage: Nyheter Idag
  • Måndag 28 aug 2017 2017-08-28
E-post 810

ESKILSTUNA Poliser i Eskilstuna uppger att kriminella ligor använder sig av barn i åldern 11-13 för att förvara narkotika. Barnen ser upp till de äldre kriminella och får bekräftelse genom att utföra tjänster för ligorna.

Enligt polisen i Eskilstuna använder kriminella ligor sig av barn för att förvara och smuggla narkotika, det uppger Sveriges Radio.

– Vi ser exempel på 11-13-åringar som springer ärenden åt mer etablerade kriminella som är mycket väl medvetna om att de här unga människorna inte har uppnått 15 år, det vill säga straffbarhetsåldern, säger Thomas Bergqvist kommunpolis i Eskilstuna, till Sveriges Radio.

Enligt Bergqvist är inte barnen medlemmar i de kriminella gängen utan agerar som hjälpredor åt dem. Barnen används för att sälja, köpa och förvara narkotika, uppgifter som bekräftas av Socialtjänstens fältgrupp.

Barnen som utför tjänster åt de kriminella gängen får inte betalt, istället får de gåvor av de äldre kriminella. De kriminella köper leksaker och presenter till barnen för att visa sin uppskattning. Enligt Socialtjänstens fältgrupp söker barnen främst bekräftelse från de äldre brottslingarna.

– Vi behöver satsa mycket mer på att barnen ska bli sedda för andra saker än kriminalitet och brottslighet. De måste ju bli sedda för att de lyckas i skolan, för att de har en bra fritid och att de helt enkelt lyckas i livet, säger Christer Åkerlund, teamledare på socialtjänsten i Eskilstuna, till Sveriges Radio.

Uppgifterna från polisen i Eskilstuna stämmer överens med polisens senaste nationella rapport över utsatta områden. I den nationella rapporten berättar poliser att kriminella ligors användande av barn är ett växande fenomen, polisen uppger att barn så unga som 9 år används i smugglande av narkotika och vapen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag