Kommunråd kränkta av satirbilder – polisanmäler Medborgerlig Samling

En av satirteckningarna som föreställer de tre kommunråden i Laholm. Foto: Medborgerlig Samling
  • Onsdag 13 jun 2018 2018-06-13
E-post 460

LAHOLM Partiet Medborgerlig Samling har polisanmälts för två satirbilder som föreställer Laholms tre kommunråd och den avgående kommunchefen. Partiets lokale ordförande säger att fallet kommer att visa ”om vi har riktig yttrandefrihet i Sverige eller inte”.

Medborgerlig Samling har publicerat och delat bilderna på sociala medier och menar att de driver med den tystnadskultur som finns i kommunen. Men kommunråden Elisabet Babic (M) och Erling Cronqvist (C) är inte roade – de har polisanmält bilderna och menar att det handlar om trakasserier mot en tjänsteman.

– Här har man valt att göra oppositionspolitik mot en kommunchef. Det tycker vi inte är okej. Det är ett rejält övertramp. Det är trakasserier som han utsätts för, säger Elisabet Babic till P4 Halland.

Foto: Medborgerlig Samling

Martin Lönnstam, ordförande för Medborgerlig Samling i Laholm, säger till Nyheter Idag att han inte har fått se polisanmälan än och vet därmed inte vilket brott partiet anklagas för.

– Det finns ju ingen lag som vi har brutit mot, det är det som är problemet. Trakasserier tror jag de ville ha det till, men vad jag förstår finns det ingen rubricering som heter trakasserier, säger Martin Lönnstam.

”Talande för hur det har fungerat”

Han försvarar publiceringarna och menar att de gjordes för att skapa diskussion om missförhållanden i kommunen som länge tystats ner.

– Det har varit ett vanstyre i kommunen under ett par år här, där folk har slutat och det har inte kommit någon förklaring till varför de har slutat. De sista 10 åren har det gått mellan 20 och 30 miljoner i utköp på folk. För en så liten kommun är det orimligt mycket, säger Martin Lönnstam.

– Det var väl lite grann därför vi gjorde de här bilderna, med glimten i ögat, för att lyfta upp problematiken. Vi tycker det har varit för dålig diskussion i den här kommunen. Nu gjorde man en polisanmälning mot oss utan att ens ha pratat med oss. Det är ju ganska talande för hur det har fungerat de sista åren.

Vad som händer nu vet inte Martin Lönnstam mer än att polisen kommer att utreda saken.

– Vi tackar för den reklam vi får, genom att vi är ett rätt så nystartat parti här nere, säger han.

– Vi har valrörelse som vanligt och sedan får vi se vad polisen kommer fram till, om det är ett brott eller inte ett brott – om vi har riktig yttrandefrihet i Sverige eller inte.

Läs även: Jan Sjunnesson kallad till polisförhör efter satirteckning – anmäld av Näthatsgranskaren

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag