Kommunstyrelse köpte ETT bord för över 760 000 kronor

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 26 aug 2023 2023-08-26
E-post

Kommunstyrelsen i Emmaboda får hård kritik sedan det avslöjats att man köpt ett specialdesignat konferensbord för 760 000 kronor med skattebetalarnas medel, rapporterar Aftonbladet.

I slutet av 2020 beslutade Emmaboda kommuns teknik- och fritidsnämnd att det skulle byggas en ny konferenslokal för 1,4 miljoner kronor. Av de beslutade medlen skulle en kvarts miljon gå till möbler, medan ombyggnationen skulle kosta 700 000. Hur pengarna skulle användas var upp till tjänstemännen.

Sedan dess har kostnaden för möbler skenat iväg. Bara kostnaden för bordet till konferenslokalen blir över 760 000 kronor, vilket framgår av fakturor som en privatperson publicerat på Facebook.

Det specialdesignade Konferensbordet är format som en båt och kommer inrymma verk av två lokala glaskonstnärer. En av dem, Bertil Vallien, menar att kommunstyrelsen ”fått ganska mycket för pengarna”.

– Vad de har fått för pengarna är ett unikt svenskt konsthantverk. Då tycker jag att man fått ganska mycket för pengarna, säger Vallien till P4 Kalmar.

Andra är mindre nöjda med kommunens inköp.

– Vi som är vanligt folk tycker det är för jävligt, säger en kvinna från kommunen till P4 Kalmar.

Emma Åhlander Hansson (M), vice ordförande i Emmabodas kommunstyrelse, säger till Aftonbladet att även hon ”kan tycka att det är lite dyrt” med ett bord i den prisklassen.

– I mars 2021 var läget ett helt annat. I dagens läge skulle man kanske inte köpa ett så dyrt bord, säger hon.

Anledningen till att man lagt så mycket pengar på konferensrummets inredning är för att allmänheten ska få tillträde till rummet.

– Projektet har varit del i ett beslut för att kunna ta emot alla besökare. Då beslutade man också för att göra rummet lite snyggt, säger Åhlander Hansson.

Aftonbladet: Kommer bordets kostnad leda till några konsekvenser?

– Vi får se över hur rutinerna är sen får vi ta beslut. Egentligen har inget fel begåtts, säger Åhlander Hansson.

Sverigedemokraterna i Emmaboda föreslår med anledning av det dyra konferensbordet att kommunen inför en ny policy för ”varsamhet med skattepengar”, som går ut på att alla kostnader ska kunna motiveras för skattebetalarna.

– Hade de frågeställningarna funnits väldigt inpräntade i kommunen hade inte ett sådant här svindyrt bord köpts in, det är min uppfattning, säger SD:s ordförande i Emmaboda Johan Karlsson till P4 Kalmar.

Än så länge har den totala kostnaden för projektet emellertid inte överstigit den beslutade summan på 1,4 miljoner, trots att möbelkostnaden skenat iväg. Orsaken är att konferensverksamheten kunde flytta in i en annan lokal, vilket innebär att kommunen slipper betala för ombyggnationen, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag