Kommunstyrelsen i Vellinge röstar ja till tiggeriförbud

Personen på bilden har ingenting med dådet i Huskvarna att göra. Foto: Wikipedia
  • Onsdag 30 aug 2017 2017-08-30
E-post 1604

VELLINGE Vellinges kommunpolitiker fortsätter sina steg mot att införa tiggeriförbud i den egna kommunen. Flera andra svenska kommuner väntas följa Vellingepolitikernas exempel. – Flera har hört av sig och vill veta mer om hur vi har tänkt och hur vi ska formulera oss, så jag tror absolut att fler kommer att följa efter, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. 

Kommunstyrelsen i Vellinge har fattat beslut om att införa lokalt tiggeriförbud, beslutet ska fastställas slutgiltigt av kommunfullmäktige i September. Det rapporterar Sveriges Radio.

Vellinge kommun blir den första kommunen i Sverige att införa lokalt tiggeriförbud, förutsatt att kommunfullmäktige följer kommunstyrelsens linje. Sala kommun försökte införa det 2011 men beslutet upphävdes av länsstyrelsen i Västmanland.

Huruvida Vellinge kommun kommer få besluta om införande av tiggeriförbud, eller om högre instans kommer upphäva beslutet, kommer till stor del handla om hur tiggeriförbudet formuleras.

– Det handlar mycket om formuleringar. Kommunen måste göra detta på ett proportionerligt sätt och inte ta i för mycket. Det går inte att ha ett generellt tiggeriförbud i hela kommunen, säger Henrik Wenander, docent i offentlig rätt på Lunds universitet, till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Vellinge kommun vill bli först med tiggeriförbud

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), tror att fler kommuner komma följa Vellinges exempel. Hon uppger att flera kommuner följer utvecklingen i Vellinge.

– Flera har hört av sig och vill veta mer om hur vi har tänkt och hur vi ska formulera oss, så jag tror absolut att fler kommer att följa efter, säger Carina Wutzler till Sveriges Radio. 

Kommunpolitikerna vill inte införa ett generellt förbud mot tiggeri. De vill införa tiggeriförbud på vissa specifika platser i det offentliga rummet där kommunen har rådighet över marken. Exempel på sådana platser är Vellinge centrum, Höllviken centrum, Skanör centrum och i Skanörs hamn. Wutzler understryker att kommunen inte kommer införa förbud över privat mark.

Enligt Wutzler råder det, bland de lokala politikerna, en stor enighet kring frågan om att införa tiggeriförbud i kommunen.

– Sedan finns det också de som tycker att det är synd om de här människorna: det gör jag också, det är viktigt att säga. Det är en kluven fråga. Man säger att man skulle förbjuda fattigdom, men det är inte det det handlar om. Jag menar snarare att tiggeri inte löser fattigdom och det här uppmärksammar ett problem man behöver gå till botten med.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag