Kommuntjänstemän i Luleå tog emot mutor för nästan en halv miljon

Luleå. Foto: Stephan Herz/wikipedia
  • Torsdag 12 okt 2017 2017-10-12
E-post 269

LULEÅ Tio anställda vid stadsbyggnadskontoret i Luleå misstänks ha tagit emot mutor för 463 000 kronor från ett företag genom att göra ett påslag på kommunens fakturor till företaget. Mellanskillnaden har sedan använts till att bekosta hemelektronik, vitvaror, alkohol och olika typer av tjänster till tjänstemännen. Revisorerna föreslår kommunen att kräva pengarna tillbaka. 

Tio anställda vid stadsbyggnadskontoret i Luleå misstänks ha tagit emot mutor för 463 000 kronor från ett företag. Det visar en revisionsrapport som KPMG upprättat med anledning av fallet.

Tjänstemännen tog emot hemelektronik, vitvaror, alkohol och olika typer av tjänster utförda i deras hem under perioden 2012 till 2014.

Revisionsrapporten visar att ett påslag på 20 till 25 procent gjorts i fakturor till kommunen varav mellankostnaden använts till att bekosta gåvorna. Revisionsfirman föreslår att kommunen ska kräva pengarna tillbaka.

Kommunen anmälde det hela till polisen, men gjorde det i tysthet. Enligt kommunen handlar det inte om att man vill mörka utredningen, istället menar man att det var på polisens inrådan att försöka tysta ned det hela för att inte försvåra utredningen.

Polisutredningen lades sedan ner eftersom det inte gick att bevisa brott.

Angående de förmodade mutorna säger Roger Danell, stadsbyggnadschef, till SVT:

– Det här är självklart helt oacceptabelt och ska inte hända. Det är vårt ansvar att se till att vi har tydliga rutiner och en fungerande kontrollapparat. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt arbete när det gäller hanteringen av beställningar och fakturor, säger stadsbyggnadschef Roger Danell till SVT Norrbotten. 

Känns det som om korruptionen ökar i Sverige?
560 röster (se resultat)

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag