Kommuntoppar i storgräl: ”Du är en kuk”

Harstad och gruppchatten. Bild: Clemensfranz CC BY-SA 3.0 / Faksimil Snapchat
  • Fredag 10 feb 2023 2023-02-10
E-post 0

I den norska kommunen Harstad är stämningen mellan politikerna Espen Ludviksen och Kristian Eilertsen inte särskilt god. I en gruppchatt på Snapchat gick den vice borgmästaren Ludviksen till hårt angrepp mot sin rival. Det visar skärmdumpar som VG har tagit del av. ”Du är en kuk”, skrev han bland till den politiske konkurrenten.

”Jag ska spendera resten av mitt liv på att se till att du ALDRIG kommer till någon makt. Aldrig!” skrev Ludviksen, som tillhör det norska Centerpartiet (Senterpartiet, Sp), till Kristian Eilertsen, som tillhör Fremskrittspartiet.

”Du är en kuk. En ful jävla fan”, fortsatte Ludviksen. Han avslutade sedan med de bevingade orden:

”Du är död för mig”.

I gruppchatten deltog flera personer från kommunen Harstad, som ligger långt upp i de norra delarna av Norge. Två av dessa var Ludviksen och Eilertsen.

Bakgrunden till de hårda orden uppges vara en tvist om huruvida en politisk rådgivare ska anställas av borgmästaren Kari-Anne Opsal (norska Socialdemokraterna, Arbeiderpartiet).

Eilertsen påstås ha frågat varför inte den vice borgmästaren Ludviksen kan avlasta borgmästaren istället för att en ny person anställs, vilket ska ha föranlett förolämpningarna.

”Ingen anledning att göra som han har gjort”

I efterhand beklagar Ludviksen sitt beteende.

– Jag har bett Eilertsen om ursäkt via sms. Jag kommer också att be om ursäkt när jag träffar honom, säger han till lokaltidningen Harstad Tidende.

– Kristian Eilertsen har gjort uttalanden mot mig och min person, vilket har retat mig något enormt. Men det ursäktar inte mitt svar. Det blev personligt, vilket det inte borde vara. Jag skrev meddelandena i affekt, säger han till den andra lokaltidningen iHarstad.

Eivind Stene, gruppledare för Fremskrittspartiet i Harstad, säger att han är chockad över den vice borgmästarens beteende.

– Det finns ingen anledning att göra som han har gjort. Det är helt enkelt fult, säger han till VG.

Gruppledaren säger också att man kommer att kontakta Ludviksens parti för att höra vad utspelet kommer få för konsekvenser för toppolitikern.

Läs även: Norges regering sänker elskatten med nära 3 miljarder

Läs även: Norska konstnärer hängdes ut som rasister – gör succé med utställning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag