Konstnären Lars Vilks död i trafikolycka

Konstnären Lars Vilks. Foto: Björn Bergman / photo2be.com
  • Måndag 4 okt 2021 2021-10-04
E-post

MARKARYD Konstnären Lars Vilks samt två poliser avled i en trafikolycka på söndagen, rapporterar bland annat SVT. Vilks har stått under polisbeskydd sedan många år efter att han ritade en karikatyr av Mohammed.

Olyckan inträffade vid 15.30-tiden på söndagen. Lars Vilks färdades i en civil polisbil som krockade med en lastbil på E4:an utanför Markaryd. Båda fordonen började brinna kraftigt.

Vilks samt två poliser avled, och lastbilsföraren fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Det som är känt för oss är att det är skett en krock. Hur olyckan har gått till är inget vi kan säga i nuläget. Det är ett visst antal vittnesmål som ska gås igenom. Vi får avvakta utredningen innan vi går in på detaljer, säger polisens presstalesperson i region Syd, Rickard Lundqvist, till SVT.

Polisen rubricerar utredningen som vållande till annans död.

– Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.

SVT beskriver Lars Vilks liv som ”kantat av kontroverser”. 2007 ritade han en karikatyr av Mohammed som en rondellhund, vilket ledde till att han angreps och hotades och fick leva med polisskydd för resten av sitt liv.

Lars Vilks blev 75 år.

Läs även: Lars Vilks: ”Åsiktskorridoren har ju förändrats väsentligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag