Könsuppdelad simning planerades i Botkyrka – rektor backar efter kritik

Det blir ingen könsuppdelad simundervisning i Botkyrka. Foto: Flickr.
  • Tisdag 21 aug 2018 2018-08-21
E-post 374

BOTKYRKA En skola i Botkyrka har delat upp simundervisningen efter kön på höstens schema. Men efter att uppdelningen uppmärksammats av journalisten och författaren Lars Åberg och Sveriges Radio backar skolans rektor från beslutet.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

På måndagen gick informationen ut sjunde klass-elevernas föräldrar om simundervisningen. Eleverna skulle samlas 08.30, men på olika platser beroende på kön. Tjejerna skulle samlas utanför entrén till skolan och killarna vid cafét. Simundervisningen skulle inledas 9.15 för tjejerna och 9.45 för killarna.

Den könsuppdelade simundervisningen uppmärksammades först av författaren och journalisten Lars Åberg i ett kritiskt inlägg på Facebook.

 

Flera debattörer deltog i Åbergs kommentarfält med åsikter för och emot.

Bilder: Skärmdump Facebook

 

”Förlegat och inte alls genomtänkt”

På tisdag morgon uppmärksammades uppdelningen av Sveriges Radio, som citerade en anonym förälder.

– Det är en helt vanlig kommunal skola som mitt barn precis ska börja på. Det känns förlegat och inte alls genomtänkt. Läroplanen säger klart och tydligt att man inte får göra så här.

Skolans rektor Magdalena Eberhardsson försvarade könsuppdelningen med att initiativet ska ha kommit från eleverna. Många elever, framförallt flickor, kände sig inte bekväma med att delta i simundervisning för båda kön, enligt Eberhardsson.

Men Eberhardsson sade också till Sveriges Radio att skolan tog åt sig av kritiken.

– Vi får ju naturligtvis diskutera det här på skolan och ta till oss av det som lyfts, sade Eberhardsson. Nej, vi får tänka till och kanske göra det annorlunda än vad vi gjort.

I ett mail till Nyheter Idag bekräftar Eberhardsson att man återgår till samtidig undervisning för båda kön.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag