Köpenhamn i lågor efter islamkritisk demonstration

Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 15 apr 2019 2019-04-15
E-post 623

KÖPENHAMN Våldsamma upplopp utbröt på söndagen i den danska huvudstaden när ett islamkritiskt parti höll en demonstration i stadsdelen Nørrebro, rapporterar bland annat Danmarks Radio.

Det var när högerpolitikern och islamkritiken Rasmus Paludan, ledare för partiet Stram Kurs, höll en demonstration på Nørrebro som oroligheter bröt ut på söndagseftermiddagen. En uppretad folkmassa gjorde utfall mot Paludans demonstration, och när polisen ingrep blev även de attackerade.

– Vi hade inte väntat oss att folk skulle vända sig mot polisen. Vi hade väntat oss yttringar mot demonstrationen, men inte att det skulle leda till oroligheter som dem vi har sett idag, sade Köpenhamnspolisens chef Jørgen Bergen Skov på en presskonferens på kvällen, samtidigt som upploppen fortfarande pågick.

Folk kastade bland annat gatstenar, cyklar och plaststolar mot polisen, och bilder från Nørrebro visar hur bilar och annan egendom står i lågor. Polisen använde tårgas och drog vapen, dock utan att avfyra några skott. På måndagsmorgonen meddelade polisen att 15 personer hade gripits under söndagens kravaller som även spred sig till andra stadsdelar i Köpenhamn.

Kvällsposten uppger att åskådare blev provocerade när Rasmus Paludan och en partikamrat kastade en koran mellan sig och tappade den demonstrativt upprepade gånger.

– Vi hann leka koran i cirka två minuter innan det kom två personer som såg ut som somalier och angrep mig. En av dem tog Koranen, sade Paludan till Ekstrabladet enligt Kvällsposten.

Det är inte första gången som Rasmus Paludan demonstrerar i ett område där många muslimer bor, och han har tidigare väckt uppståndelse genom att bränna Koranen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen twittrade på söndagen att han tar avstånd från Paludans ”meningslösa provokationer”, men uppmanade till att möta honom med argument snarare än våld.

Läs även: Sentio april: Blytung majoritet för ett konservativt block

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag