Kopieringsavgift gäller också mobiler

  • Tisdag 8 apr 2014 2014-04-08
E-post

TEKNIK Lunds Tingsrätt meddelar idag att privatkopieringsavgiften också omfattar mobiltelefoner.

Beslutet meddelas efter att Sony Mobile gått till domstol då de ifrågasatt giltigheten i Copyswedes krav på att mobiltillverkaren skulle tvingas  betala kopieringsavgift motsvarande 2,8 miljoner, plus ränta, för försäljningen av mobiltelefoner, då dessa enligt Copyswede kan användas för att lagra musik.

Idag kom domen från Lunds tingsrätt, rapporterar Sveriges Radio. Den kan ses som något av en kompromiss. Copyswede får rätt i att mobiltelefoner kan lagra musik, men samtidigt menar rätten att det inte är deras huvudsakliga syfte. Skadeståndet reduceras därför till 300 000 och bägge parterna får själva stå för sina respektive rättegångskostnader.

Privatkopieringsavgiften har starkt ifrågasatts av allt fler aktörer i elektronikbranschen på senare tid, sedan allt fler medium kommit att omfattas av den lagstiftade avgiften som utkrävs av den privata organisationen Copyswede.

Avgiften uppstod som en kompromisslösning för att tillgodose musikindustrins oro när musik på 80-talet började kopieras för privat bruk på kassettband. Sedan dess har alltifrån cd-skivor, dvd-skivor, hårddiskar – och nu också mobiltelefoner – kommit att omfattas av avgiften. En avgift som direkt drabbar konsumenten och slår mot den svenska försäljningen, eftersom avgiften inte drabbar utländska försäljare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag