Koran brändes i Rinkeby – utreds som hets mot folkgrupp

Foto: Skärmdump från Facebook
  • Torsdag 10 sep 2020 2020-09-10
E-post 838

RINKEBY På torsdagsmorgonen brändes en koran i Stockholmsförorten Rinkeby av företrädare för det danska partiet Stram kurs. Polisen meddelar att saken utreds som hets mot folkgrupp, och enligt Aftonbladet söker man efter en danskskyltad Skoda.

Stram kurs och dess partiledare Rasmus Paludan har ansökt om att få genomföra fem demonstrationer i ”Stockholms islamiserade förorter” på lördag klockan 10–20. Planen är att man ska bränna koraner och polisen har ännu inte beslutat om man ska ge tillstånd till demonstrationerna.

Redan på torsdagsmorgonen ska Stram kurs dock ha bränt en koran i Rinkeby. I ett klipp som är upplagt på partiets Facebooksida tänder en man eld på en bok vid Rinkeby torg och säger några ord på danska. Ingen i närheten tycks reagera på det som sker.

Enligt Aftonbladets uppgifter skedde händelsen klockan 05.57 på morgonen och fångades av övervakningskameror.

Polisens presstalesperson Ola Österling säger till Nyheter Idag att händelsen utreds.

– Vi har noterat att filmen ligger på sociala medier och polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp som ska utredas. Framför allt om det är det, vilket inte är klart ännu, men vi håller på och gör en bedömning om det kan tolkas som hets mot folkgrupp, säger Österling.

Varför just hets mot folkgrupp?

– Lagtexten säger ”en anledning att anta”, och det är väldigt, väldigt lågt ställda krav för hur vi ska brottsrubricera. Sedan blir det en fråga för åklagaren att ta ställning till. Men i anmälan, där brottsrubriceringen är väldigt preliminär, där står det hets mot folkgrupp.

Enligt Aftonbladets uppgifter söker polisen nu en blå Skoda med danska registreringsskyltar. ”Man vill ha stopp på den”, säger källan.

– Inga uppgifter jag har tagit del utav, säger Ola Österling.

Ingen har gripits i ärendet.

Läs även: Löfvens svar om koranbränningen: ”Vi behöver inte ha det i vårt land”

Läs även: Skogkär: ”Jag siar att man kommer att återinföra hädelseförbud”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag