Korankravaller spreds till Norrköping – spårvagn attackerades

Genrebild Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 14 apr 2022 2022-04-14
E-post 254

Torsdagens korankravaller som inleddes i Linköping spred sig på kvällen till grannstaden Norrköping där Ramus Paludan hade fått tillstånd till ännu en allmän sammankomst. I Norrköping har bilar satts i brand och ett 100-tal maskerade personer befinner sig på platsen.

På torsdag eftermiddag skakades Linköping av ett våldsamt upplopp som bröt ut i stadsdelen Skäggetorp när Ramsus Paludan skulle bränna en koran vid en allmän sammankomst. En polisbil sattes i brand, poliskläder stals av upploppsmakare och polisen drog sig tillbaka från platsen.

Läs även: Polisen retirerar från korankravaller: ”Vill undvika våld”

På torsdag kväll spred sig våldet även till grannstaden Norrköping, där Paludan hade fått tillstånd för en liknande sammankomst. Polisen rapporterar att ett antal bilar satts i brand i stadsdelarna Hageby och Navestad.

Räddningstjänst har utsatts för stenkastning och det har skjutits fyrverkerier mot bilar i området. En person har gripits.

– Vi har fått in uppgifter om att ett 100-tal personer ska befinna sig på platsen maskerade, säger polisens presstalesperson Johnny Gustafsson till Aftonbladet.

I samband med upploppet har ett antal personer gjort inbrott i en daglig verksamhet i Guldringen och stulit datorutrustning.

Sveriges Television rapporterar att Östgötatrafiken stängt av flera spårvagnshållplatser i Norrköping på grund av det våldsamma upploppet.

Östgötatrafiken uppger att en spårvagn har attackerats på väg mot Kvarnberget och en bil sattes i brand när spårvagnen försökte passera.

– Vi har valt att inte sätta in ersättningsbussar på grund av risken för stenkastning, säger Christer Ringman vid Östgötatrafikens trafikledning till SVT.

Läs även: Tre poliser till sjukhus efter korankravaller

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag