K varnar V för att släppa fram S: ”Då har vi bara borgerliga partier i riksdagen”

Sjöstedt (t.v) och Mathiasson (t.h). Foto: Nyheter Idag samt proletaren.se
  • Måndag 14 jan 2019 2019-01-14
E-post 172

SVERIGE ”Ska man gå med på det liggande förslaget och pissa på medlemmar, väljare och allting?” frågar Robert Mathiasson, partiledare i Kommunistiska Partiet. Han är djupt kritisk till tystnaden från Vänsterpartiet, även om han förstås önskar att de kommer rösta rött mot den aviserade Socialdemokratiska regeringen. – Du kan inte ge ditt stöd till en regering som du vill bekämpa, säger han till Nyheter Idag.

Det liggande förslaget om en ny regering väcker skarp kritik bland vänsterorienterade gräsrötter. Pressen är hård på Vänsterpartiet att säga nej till den aviserade regeringsbildningen där Socialdemokraterna gör en lång rad eftergifter gentemot Centerpartiet och Liberalerna. Inte minst är det befarade långtgående inskränkningar i arbetsrätten som står på spel, enligt kritikerna.

Flera röster har höjts för att Vänsterpartiet ska rösta rött, alltså rösta emot Stefan Löfven på den väntande omröstningen på onsdag. Men i skrivande stund har V-ledaren Jonas Sjöstedt ännu inte talat om hur partiet kommer agera.

Nyheter Idag har talat med Robert Mathiasson, partiledare i Kommunistiska Partiet, och för honom är det inget snack om vad som gäller.

– Stefan Löfven har sålt sin själ i någon valteknisk dröm om att bryta isär Alliansen. Det är en nyliberal politik och det blir uppenbart att då har man ett nyliberalt block och ett nykonservativt block som ska strida om makten.

”Då har de avsagt sig rätten att heta ett vänsterparti”

Mathiasson tycker det är en farlig utveckling när det är dessa alternativ som finns att välja på. På en rak fråga vill han inte välja eller föredra något av de nya blocken, det är en spelplan han vägrar gå med på. Det behövs istället ett tydligt vänsteralternativ i svensk politik, resonerar han.

Samtidigt är frågan vilket självförtroende Vänsterpartiet har. För bara några dagar sedan rapporterade medier om en ”anti-SD-klausul” som skulle kunna bli aktuell i händelse av att Alliansen gemensamt skulle försöka bilda regering. Då handlade det bara om timmar innan SD-ledaren Jimmie Åkesson gick ut på Facebook och hotade rösta ner alltihop – trots att SD sedan länge aviserat sitt stöd gentemot både M och KD.

I praktiken står nu Vänsterpartiet inför samma situation. I den överenskommelse som S, MP, L och C formulerat finns ett uttryckligt krav på att hålla V utanför det politiska inflytanden. Men lika snabbt och självsäkert agerande som vi såg från SD ser vi emellertid inte från V. Istället har partiledningen med Jonas Sjöstedt i spetsen diskuterat i mer än tre timmar för att nå ett beslut, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Detta kan skvallra om att V saknar det självförtroende som SD har. För Mathiasson är frågan emellertid inget som behöver diskuteras, men han är själv inte lika säger på vad Vänsterpartiet beslutat. Han ser en feghet inom Vänsterpartiet.

– Jag vet inte. Om de trycker något annat än rött skulle jag säga att de har avsagt sig rätten att heta ett vänsterparti. Då har vi bara borgerliga partier i riksdagen.

Det är så pass?

– Du kan inte ge ditt stöd till en regering som du vill bekämpa, det är hyckleri. Vill du bekämpa något så bekämpar du det. Vill du stödja något, så stödjer du det.

Tumultet i svensk politik och framför allt risken att Sverige kan stå helt utan en parlamentarisk vänsteropposition i riksdagen går inte Mathiasson förbi. I takt med att allt fler gräsrötter på Vänsterkanten vädrar sitt missnöje ökar också intresset för Kommunistiska Partiet. Mathiasson berättar att många hört av sig de senaste dagarna till just K.

– Om det inte röstas emot det här kommer det rassla till och hända saker, det är jag övertygad om. Det är sådant här som vänsterledningen sitter och vrider och vänder på. Någonstans vill man vara kompis med sossarna och sitta i regering med dom. Ska man stänga den dörren? Eller ska man gå med på det liggande förslaget och pissa på medlemmar, väljare och allting?

”Man vill in i värmen”

I grunden ser partiledaren för Kommunistiska Partiet ett problem som går bortom politiken. Antingen är man renlärig och står upp för sin politik, eller vill man in i ”värmen” och är beredd att kompromissa med sig själv. För honom är det en självklarhet var han själv står, men han är orolig att Sjöstedt kan komma att förhandla bort vänsterfrågor i utbyte mot symboliska eftergifter.

– Man vill på något sätt komma in i värmen och då vågar man inte stå upp för sig själv. Det har vi sett många exempel på. Frågan är hur det kommer gå här, det vet jag inte. För mig är det obegripligt att de är tysta. Att man inte bara säger: ”Glöm det! Om inte jag blivit inbjuden till festen, glöm att ni kan skicka notan till mig. Glöm det!”

– Men det är väl så Jonas Sjöstedt vill vara, han ska vara någon snällis. Det är hela hans framtoning och så som han är. Jag tycker det är synd. Det behövs en rak vänster med självförtroende som driver arbetarfrågor, det är vad som behövs i Sverige.

Sjöstedt väntas ge besked under måndagen om hur Vänsterpartiet avser rösta om den aviserade regeringen med S, MP, L och V.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag