Kraftig ökning av återkallade uppehållstillstånd

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Onsdag 26 jul 2023 2023-07-26
E-post

I december förra året fick Migrationsverket i uppdrag av regeringen att öka antalet återkallelser av uppehålls- och arbetstillstånd. Det har gett resultat: sedan januari har 6 000 personer förlorat rätten att vistas i Sverige. Det är nästan tre gånger fler än samma period förra året, rapporterar Ekot.

– Det här ligger helt i linje med det regeringsuppdrag som Migrationsverket har fått att höja ambitionsnivån vad gäller återkallelse av tillstånd och efterkontroller, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket, till Ekot.

Permanenta uppehållstillstånd kan bara återkallas i vissa fall, exempelvis om personen i fråga begått ett allvarligt brott eller bosatt sig i ett annat land.

Tillfälliga tillstånd kan även återkallas om Migrationsverket upptäcker att personen lämnat felaktiga uppgifter vid ansökningstillfället. 

– Det vanligaste skälet till att man återkallar tillstånd är att bosättningen har upphört, alltså att personen som har haft ett uppehållstillstånd inte längre bor i Sverige, säger Jesper Tengroth.

Läs även: Migrationsverket bekräftar utredning om Salwan Momikas uppehållstillstånd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag