Kraftig ökning av kameraövervakning vid skolor i Skåne

Bilden är orelaterad.
  • Onsdag 29 Nov 2017 2017-11-29
E-post 161

MALMÖ Antalet skolor som har kameraövervakning i Skåne har ökat från 5 till över 100 på bara tio år. Flera skolor har utsatts för brott som mordbrand och satsar nu på ökad säkerhet.

Kameraövervakningen ökar allmänt i Sverige och flera utsatta områden har nu kameror för att underlätta polisarbete. En plats där användandet av kameror ökar kraftigt är i Skåne, speciellt på skolor. Det uppger SVT Nyheter.

För drygt 10 år sedan var det endast fem skolor i Skåne som hade kameratillstånd, idag är det över 130 skolor som har det.

Länsstyrelsen i Skåne ger tillstånd för kameror som sätts upp på platser där allmänheten har tillträde. Det händer att skolor får tillstånd att sätta upp kameror inomhus men då är det Datainspektionen som är tillsynsmyndighet.

Två skolor har fått tillstånd från Länsstyrelsen att sätta upp kameror inomhus på vägen till rektorsexpeditionen. Skolorna är Linåkerskolan i Svalöv och Augustenborgsskolan i Malmö.

Linåkerskolan är en av de skolor som varit brottsutsatta för mordbrand, försök till mordbrand och skadegörelse de senaste två åren. Situationen på skolan är mycket osäker och förhoppningen är att kamerorna ska förebygga brott och olyckor framöver.

– Det absolut vanligaste är att man vill ha kameror i brottsförebyggande syfte och att man har problem med skadegörelse på skolan. Ofta i anslutning till fasader där man anger att det kostar väldigt mycket att åtgärda de problem som skadegörelsen medför, säger Henrik Kvennberg som arbetar på Länsstyrelsen i Skåne med tillstånd till kameraövervakning, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag