Krav om uteslutning av Skånemoderater för SD-samarbete: ”Ständigt denna skånska skam”

Ulf Kristersson. Moderaterna gick till vals 2018 med mottot: "Lika för alla". Foto: Roger Sahlström
  • Torsdag 4 okt 2018 2018-10-04
E-post 1029

SVERIGE Skånemoderater måste uteslutas på grund av att de öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna i Hörby. Det tycker Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens/Expressens ledarsida.

Stefan Borg blir Sveriges förste SD-märkte kommunstyrelseordförande någonsin när SD tar makten i Hörby efter valet. Detta väcker starka reaktioner hos liberala och socialistiska debattörer i Sverige.

SD, som fick 35,3 procent av rösterna, har kommit överens om valteknisk samverkan med Moderaterna som därmed får vice ordförandeposten och flera andra politiska poster.

– Man ger dem helt enkelt en post nära makten, och då kan vi i ett tidigt skede komma överens om vilken väg vi ska gå och vilka val vi ska göra, sade Stefan Borg i en tidigare intervju med Nyheter Idag om samarbetet med Moderaterna.

Kvällspostens/Expressens fristående ledarkolumnist Csaba Bene Perlenberg kommenterar det hela i en krönika på torsdagen. Han skriver att det är en sak att Hörbyborna röstat på ett parti ”med rasistiska inslag i sitt partiprogram”. Men det som får Perlenberg att rasa är Moderaternas agerande.

”Men att Moderaterna validerar och tvättar rent SD är den verkliga skandalen”, skriver Perlenberg som går till hård attack på Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman som uppges ha okejat Hörbyuppgörelsen.

Enligt Perlenberg har Ljungman en förmåga att agera utan politisk ryggrad och saknar moralisk kompass. Perlenberg nämner även hur Ljungman uttryckte gillande för Anna Kinberg Batras närmande mot SD 2017 som ett exempel.

Csaba Bene Perlenberg konstaterar att det nu är fritt fram för moderater i övriga Skånekommuner att göra samma sak.

”Därmed finns det ingen anledning för lokala M-partiföreningar i de övriga 32 skånska kommunerna att tro annat än att det är fritt fram att göra samma sak i sina respektive kommuner. ”Okej, kör! Seger eller dö!””, skriver Perlenberg.

Från Stockholm är tongångarna annorlunda. Vice partisekreterare Anders Edholm har satt ner foten mot skåningarna i en intervju i Aftonbladet och talat om för dem vad som gäller.

– Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt, säger Edholm till Aftonbladet.

Csaba Bene Perlenberg skriver vidare att Moderaterna för sin trovärdighets skull å det snaraste bör inleda uteslutningsärenden mot Lars-Ingvar Ljungman och Hörbymoderaterna.

Perlenberg avslutar med en varning till Moderaterna.

”Agerandet i Hörby, som strider mot partilinjen, måste få konsekvenser. Annars är avståndstagandet från partiledningen bara retorisk teater. Uteslut eller dö.”

På sociala medier har Perlenbergs krav redan börjat diskuteras. Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet skriver på Twitter att uteslutning är ett ”rimligt krav”.

Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten är också på krigstigen mot Moderaterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag