Kräver att El-Haj (S) lämnar utrikesutskottet efter tal

Jamal El-Haj håller tal i Malmö. Bild: Youtube
  • Tisdag 30 maj 2023 2023-05-30
E-post 0

Flera borgerliga politiker kräver att riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) lämnar utrikesutskottet sedan han mot det egna partiets inrådan talat på en Hamas-kopplad palestinsk konferens i Malmö i helgen.

El-Haj skriver i ett inlägg på Facebook att han talade på konferensen i egenskap av svensk-palestinier, och inte som Socialdemokrat.

”Jag respekterade partistyrelsens avrådan och lade rosen på hyllan under en helg för att i stället vara där i egenskap av svensk-palestinier som värnar om och utövar våra vackra demokratiska principer och rättigheter” skriver El-Haj.

Läs även: S-ledamot ”lade rosen på hyllan” för att tala på Hamas-kopplad konferens när partiet avrådde

Det försvaret imponerar inte på Liberalernas utrikespolitiske talesperson Joar Forssell, som kräver att El-Haj lämnar utrikesutskottet.

– I utrikesutskottet hanterar vi ju ofta information som inte får spridas, vi hanterar känsliga ärenden och vi gör det med förtroende. Det är klart att Jamals deltagande på den här konferensen riskerar att sätta vår trovärdighet ur spel, säger Forsell till Sveriges Radio.

Han får medhåll av Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Magnus Berntsson.

– I det här fallet har man gått över en alldeles tydlig gräns, det är inte lämpligt att sitta kvar, säger han.

Enligt uppgift till Sveriges Radio har El-Hajs deltagande på konferensen även fått kritik internt inom partiet.

– Det är direkt korkat och oansvarigt att delta när man så tydligt fått avrådan, säger en icke namngiven socialdemokrat till Ekot.

Ann-Sofie Alm, ledamot för Moderaterna i utrikesutskottet, menar emellertid att Socialdemokraterna borde reagera hårdare mot El-Haj.

– Det går nästan inte att beskriva i ord hur anmärkningsvärt det är. Att Socialdemokraterna ens behöver ha ett gruppledningsmöte, det här borde ju sitta i varje demokratiskt vald ryggrad, att ta avstånd från sådant här, säger hon.

Läs även: S-ledamot höll tal på Hamas-kopplad konferens i Malmö

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag