Kravet från flyktingarna som är fast i Danmark: ”We want Sweden”

Flyktingarna vill till Sverige. Foto: Faksimil Youtube / Ruptly
  • Torsdag 10 sep 2015 2015-09-10
E-post 356

DANMARK I en video från den danska staden Rödby protesterar en grupp flyktingar mot dansk polis i samband med att myndigheten stoppat ett tåg från Tyskland med flyktingar som vill passera genom landet. – We want Sweden, skanderar flyktingarna i protest mot polisen.

Flyktingkrisen i mellanöstern har kommit att sätta den mediala agendan i Europa då ett stort antal flyktingar vill ta sig till antingen Tyskland eller Sverige. Men att söka asyl i Sverige är inte helt enkelt, reglerna säger att man ska söka asyl i det första säkra EU-land man kommer till. Detta leder till att många flyktingar försöker undvika att registreras i de länder de tvingas passera på väg till Sverige.

Samtidigt har Danmark försökt sätta stopp på vågen av migranter som kommer in i landet via Tyskland. Danska myndigheter tog nyligen ett drastiskt beslut när de stängde av tågtrafik mellan Tyskland och Danmark i bägge riktningarna.

I en video som publicerats på Youtube av nyhetsbyrån Ruptly ser vi bilder på flyktingar som befinner sig i danska Rödby. Hanteringen av migranter skiljer sig radikalt mellan Sverige och Danmark. När danska myndigheter försöker bromsa flyktingar som tar sig genom landet, bland annat genom att stoppa tågtrafik, gör Sverige tvärtom. Nyligen meddelade SJ att flyktingar kan resa med deras tåg utan giltiga biljetter eller id-handlingar.

– We want Sweden, skanderar flyktingarna i Rödby samtidigt som de håller upp plakat.

Frågan har kommit att bli högt prioriterad på den politiska dagordningen. Nyligen aviserade sveriges statsminister Stefan Löfven (S) att han vill se blocköverskridande samtal i flyktingfrågan. Det enda partiet som inte får vara med i de samtalen är Sverigedemokraterna.

Nedan ser du videon från Rödby i Danmark

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag