Kravet: Frige de dömda vänsterextremisterna

  • Lördag 21 jun 2014 2014-06-21
E-post 0

REVOLUTIONÄRA FRONTEN Vi har tidigare rapporterat från den uppmärksammade rättegången mot medlemmar i Revolutionära Fronten, vilka kom att dömas för en rad brott. Nu kräver organisationen att de dömda medlemmarna ska friges.

På Revolutionära Frontens facebooksida publicerades igårkväll en bild från Malmö. På bilden syns fyra maskerade personer, med en röd brandfackla, hålla i något slags tyg med texten ”Frige alla antifascister” följt av avsändaren ”Revolutionära Fronten.

– Ett par RF-anslutna i Malmö i solidaritet med dom dömda antifascisterna, skriver Revolutionära Fronten på sin officiella facebooksida i anslutning till bilden.

Tingsrätten: Organiserat och samhällshotande

I den medialt uppmärksammade rättegången, där även Nyheter Idag närvarade, stod totalt åtta medlemmar ur Revolutionära Fronten åtalade. Fem av dem dömdes för en misshandel mot två slovakiska gästarbetare då medlemmar ur Revolutionära Fronten misstänkte att gästarbetarna var ”nazister”. Två av de åtalade fick villkorlig dom och dagsböter för sin medverkan i vad tingsrätten ansåg vara organiserad och samhällshotande brottslighet.

Vidhåller att gästarbetarna var nazister

SVT Uppdrag Granskning intervjuade de bägge gästarbetarna från Slovakien. I programmet bedyrade dem att de på intet sätt hade kopplingar till nazism. Bakgrunden till att de pekats ut som nazister anges vara en tröja med en dödskalle som liknar ”totenkopf”, en symbol som användes av nazister under andra världskriget. Gästarbetarna menar att tröjan har ingenting med nazism att göra, utan det är istället en symbol som används av fotbollssupportrarna i slovakiska ”North Brigade”.

Trots att varken tingsrätten eller Uppdrag Granskning fann stöd för att gästarbetarna skulle vara nazister, fortsätter Revolutionära Fronten vidhålla att så är fallet.

– I anslutning till en demonstration som hölls av ett nazistiskt parti i Stockholm hösten 2013 upptäcktes och konfronterades två nazister. Uppdrag Granskning vill göra gällande att de som konfronteras var helt oskyldiga gästarbetare, skriver Revolutionära Fronten på sin Facebooksida efter att Uppdrag Granskning sände det aktuella programmet.

Läs också:De skrek bög och slog en flaska i huvudet på mig

Tänker fortsätta kampen

I det meddelande Revolutionära Fronten publicerade på sin facebooksida ger de förklaringar till i princip all kritik som riktas mot organisationen. Nyheter Idag kan inte se att Revolutionära Fronten någonstans ursäktar det som hänt, tvärtom menar de att deras verksamhet är viktig. Nu kräver de att de dömda medlemmarna i Revolutionära Fronten friges, trots att tingsrätten finner deras verksamhet som samhällshotande.

– Vi kommer fortsätta kampen, med de medel som situationen kräver, avslutar Revolutionära Fronten sitt meddelande med anledning av Uppdrag Gransknings reportage.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag