Ugandisk gängledare döms till utvisning efter lagändring

Bild: Polisen
  • Onsdag 14 feb 2024 2024-02-14
E-post 0

Efter en lagändring döms den ugandiska gängledaren Geofrey Kitutu till utvisning för en grov misshandel, som även ger honom ett år och sju månaders fängelse. Kitutu kom till Sverige 1990, och har enligt Attunda tingsrätt tillbringat ”en betydande del” av sin tid i landet med att avtjäna fängelsestraff för olika grova brott.

Geofrey Kitutu, 48, kom till Sverige från Uganda 1990 och har sedan dess flera gånger dömts till långa fängelsestraff för grova vålds- och narkotikabrott, utan att dömas till utvisning. Anledningen är att han kom till Sverige innan han var 15 år gammal, vilket tidigare uteslöt utvisning.

Den lagen har emellertid ändrats, och när Kitutu nu döms av Attunda tingsrätt till ett år och sju månaders fängelse för grov misshandel så döms han även till utvisning, med tio års förbud mot att återvända till Sverige, rapporterar Expressen.

Lagändringen trädde i kraft i augusti förra året, och innebär att det numera går att utvisa personer som kom till Sverige som barn.

Kitutu har varit inblandad i grov och organiserad brottslighet i tre årtionden, bland anat som ledare för gängen Original Gangsters och No Surrender. Den grova misshandel han nu döms för misstänks ha varit en uppgörelse i den kriminella världen, och begicks av Kitutu och flera andra personer mot en man i Märsta.

”Då Geofrey Kitutu aldrig har ansökt om asyl i Sverige kan Migrationsverket inte yttra sig om det finns några individuella skäl som talar emot en eventuell utvisning till Uganda” skrev Migrationsverket inför rättegången.

Kitutu har vädjat om att slippa utvisning och hänvisar till att han har en del av sin familj i Sverige och helt saknar band till Uganda. Han hävdade under rättegången att han tidigare varit gängkriminell men numera tagit avstånd från det livet.

Det imponerade inte på tingsrätten, som i domen konstaterar att Kitutu tillbringat ”en betydande del” av den tid han varit i Sverige ”med att avtjäna olika fängelsestraff här.”

”Han är inte etablerad varken på arbetsmarknaden eller bostadsmarknaden. Han är därmed, trots sin långa vistelsetid i Sverige, svagt etablerad här. Han har inte sådan anknytning till Sverige att den väger tyngre än skälen för utvisning av honom” skriver tingsrätten.

Läs även: Kom till Sverige som barn – utvisas efter lagändring

Läs även: Tre av fyra utvisningsdömda syrier är kvar i landet

Läs även: Kvinna våldtogs efter – utekväll rumän döms och utvisas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag