Kriminolog rasar mot regeringens straffskärpningar: ”Korståg mot delar av sin befolkning”

Bild: Tom Samuelsson /CC BY-SA 4.0/Stockholms universitet
  • Onsdag 19 jul 2023 2023-07-19
E-post

Regeringen tillsätter en utredning för att skärpa de svenska straffen. Men kriminologiprofessor Magnus Hörnqvist sågar regeringens politik, som han menar kommer leda till ”korruption, ökade slitningar och fattigdom”.

Fler dömda brottslingar ska sitta i fängelse under längre tid. Det är avsikten med regeringens utredning av den svenska brottsbalken, säger justitieminister Gunnar Strömmer på en pressträff på onsdagen.

– Verkligheten motiverar ett perspektivskifte mot brottsoffret och allmänhetens behov av skydd, säger Strömmer enligt TT.

Men regeringens planerade reformer får hård kritik av Magnus Hörnqvist, kriminologiprofessor vid Stockholms Universitet, som menar att regeringen med reformerna ger sig ut på ”korståg” mot delar av den svenska befolkningen.

– Hela regeringen är liksom på någon slags korstågsstig mot delar av sin befolkning. Och vi vet ju från andra länder att det där slutar ju sällan lyckligt, att man trappar upp från bägge sidor, säger Hörnqvist till Sveriges Radio och fortsätter:

– Man hotar med hårdare straff till människor som i princip vet att de ska dö, alltså de här unga killarna som skjuter varandra. Det är sorgligt och det är synd att man går såhär ensidigt på den repressiva linjen.

Enligt Hörnqvist kommer regeringens föreslagna politik leda till ”korruption, ökade slitningar och fattigdom”.

– Jag förstår att många tänker att de som gör fel ska behandlas hårt, skjuter man varandra ska man behandlas jättehårt. Jag fattar någon slags intuitiv logik där.

– Men tyvärr lär oss hela historien och samtliga länder i världen att satsar man på att bygga fängelser och öka polismakten får man korruption, ökade slitningar och fattigdom, säger han.

Läs även: Regeringen vill att fler brottslingar ska fängslas under längre tid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag