Kris om regeringsbildning i Tyskland – Kan innebära slutet för Merkel

Angela Merkel är Tysklands förbundskansler. Foto: EPP
  • Måndag 20 nov 2017 2017-11-20
E-post 694

TYSKLAND Förhandlingarna om regeringsbildning har kollapsat i Tyskland. Det liberala partiet har lämnat Angela Merkels försök till att bilda regering och möjligheten för nyval framstår som allt troligare. Skulle Tyskland gå in i nyval finns det en risk att Merkels maktposition utmanas inifrån.

Under natten till måndagen den 20 november kollapsade de tyska regeringsförhandlingarna. Det liberala partiet, FDP, lämnade förhandlingsbordet och sammanbrottet kan innebära att nyval i Tyskland, uppger Dagens Nyheter.

I flera dagar har förhandlingarna pågått om regeringsbildning, en bra bit över den satta deadlinen för förhandlingarna. Angela Merkel har försökt förhandla fram en fyrpartiregering bestående av hennes kristdemokratiska CDU/CSU, liberala FDP och miljöpartiet De Gröna.

De ideologiska skillnaderna har gjort det svårt för partierna att enas. Miljöpartiet har försökt avveckla all kolkraft i Tyskland fram till 2030. Svåra frågor har varit miljön och invandring.

Utan de liberala FDP med vid förhandlingsbordet kommer Merkel vara tvungen att försöka bilda regering med de tyska socialdemokraterna. Socialdemokraterna har däremot uttryckligen sagt tidigare att de inte kommer ingå i en regering med Merkel.

De två alternativ som kvarstår är att antigen bilda en minoritetsregering eller så måste Tyskland hålla nyval. Skulle ett nyval äga rum anser många att högerpopulistiska AFD skulle kamma hem framgångar. Skulle Tyskland gå in i nyval skulle det finnas en möjlighet om att det sker utan Merkel vid rodret för tyska kristdemokraterna.

Merkels ställning har kraftigt försämrats i partiet efter att de gjorde deras sämsta val på sex decennier för två månader sen. Skulle Tyskland gå mot nyval är det möjligt att Merkels ledande position kommer att utmanas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag