Dålig stämning på SR efter att mediejätten ertappats med ”Jimmie = rasist”-skylt

Foto: TwitterFoto: Nyheter Idag
  • Söndag 18 jun 2017 2017-06-18
E-post 6383

STOCKHOLM Det råder just nu upprörd stämning på Sveriges Radio sedan mediebolaget ertappats med att ha en protest­skylt mot Jimmie Åkesson i en av sina sändningsbussar. Den statliga mediejätten bekräftar på Twitter att bilden är äkta.

Det bröt ut högljudda protester mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när han höll tal på Spånga IP under lördags­kvällen som ett led i Politikerveckan Järva. Polisen tvingades ingripa vid ett par tillfällen för att handgripligen föra bort demonstranter från platsen när de försökte avbryta talet.

De som protesterade mot SD-ledaren höll upp skyltar med texter som ”Stick”, ”Fuck SD!” och ”Jimmie = rasist”. Åkesson tvingades påminna dem som störde om vikten av att låta även meningsmotståndare komma till tals i en demokrati.

– En väldigt väsentlig del av demokratin är dialogen. Att man kan prata med varandra utan att använda en massa fula ord, skrika eller gapa och istället visa respekt för varandras åsikter, sade han.

Efter talet var slut och folk var på väg hem upptäckte emellertid en uppmärksam person hur en av de protestskyltar som hölls upp under talet stod inne i en av Sveriges Radios sändningsbussar. Ögonblicket förevigades och laddades upp på Twitter. Sveriges Radio bekräftar på Twitter att bilden är autentisk och alltså inte fejkad.

SR har lämnat lite olika förklaringar till varför skylten hamnade i bussen. Enligt en av förklaringarna var det en ”privatperson” som ställde in skylten i fordonet som ett ”roligt tilltag” genom att passa på medan dörren var öppen.

Ekots redaktion hävdar istället att det var en av radiobolagets anställda som ställde in skylten i bussen efter att ha upptäckt att någon satt fast den utanpå fordonet. Enligt Ekot slängde man senare skylten på väg från Spånga IP.

Den statliga radiojätten bedyrar på Twitter att man är ”mycket upprörda över det som inträffat”.

Lördagens pinsamma incident spär på en stor del av allmänhetens misstro mot Sveriges Radio som enligt sändnings­tillståndet ska bedriva sin verksamhet ”opartiskt och sakligt”.

Tror du på Sveriges Radios förklaring?
15086 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag