Krisande DN tappar förtroende och räckvidd: Här är Wolodarskieffekten

Dagens Nyheter har tappat kraftigt i räckvidd sen Peter Wolodarski blev chefredaktör, enligt TNS Sifo / ORVESTO® Konsument. Foto: Rikard Westman samt Nyheter Idag
  • Torsdag 7 apr 2016 2016-04-07
E-post 1562

STOCKHOLM Var åttonde som tidigare haft högt förtroende för Dagens Nyheter har nu tappat det sedan Peter Wolodarski tog över som chefredaktör. De nya skräcksiffrorna avslöjas i den tunga forskningsrapporten ”Förtroendebarometern” som är framtagen av Göteborgs universitet tillsammans med Sifo. Samtidigt har räckvidden rasat för dagstidningen, det visar en tidigare mätning från TNS Sifo, ORVESTO® Konsument.

Under torsdagen publicerades den tunga forskningsrapporten ”Förtroendebarometern” som undersöker svenskarnas förtroende för institutioner, politiska partier, massmedier och företag. Mätningen utförs av MedieAkademien och är ett samarbete mellan aktörer som Göteborgs universitet och TNS Sifo.

För konkurrenten Dagens Nyheter och speciellt chefredaktören Peter Wolodarski kommer mätningen som en kalldusch. De nya chocksiffrorna visar att var åttonde tillfrågad som tidigare haft högt förtroende nu har tappat förtroendet för dagstidningen under den period som Peter Wolodarski arbetat som chefredaktör.

Förtroenderaset: 6 procentenheter

När samma undersökning utfördes år 2013, det år Wolodarski tog över rollen som chefredaktör efter att tidigare varit politisk redaktör, mätte Förtroendebarometern ett förtroende för Dagens Nyheter om 52 procent som svarade att de hade mycket eller ganska stort förtroende för dagstidningen.

Idag visar den nya färska rapporten att motsvarande siffra endast är 46 procent, vilket ger ett tapp med sex procentenheter. Det betyder att gruppen som tidigare uppgett att de har mycket eller ganska stort förtroende för Dagens Nyheter nu har rasat med 12 procent, eller var åttonde person.

I sociala medier kommenteras mätningen av nationalekonomen Tino Sanandaji som är allt annat än imponerad över de nya siffrorna.

”Den årliga Förtroendebarometern av bland annat Sifo visar att förtroendet för DN fallit och fortsätter falla. År 2007 när serien börjar hade 57 procent förtroende för DN, vilket sjönk till 52 procent år 2013 och 46 procent i år”, konstaterar han.

DN har även rasat i räckvidd

De nya siffrorna stärker den trend som tidigare visats i en annan inflytelserik mätning, räckviddsrapporten från TNS Sifo, ORVESTO Konsument. År 2013 hade uppnådde den tidigare respekterade dagstidningen en räckvidd om hela 780 000 läsare om vardagarna. Sista mätningen förra året, den senaste mätningen som hittills publicerats, visar att räckvidden nu rasat till endast 608 000 läsare.

Siffrorna stärker den trend som Förtroendebarometern visar. Tappet i räckvidd är hela 22 procent under den tid Wolodarski varit chefredaktör. Som jämförelse har även konkurrenten Svenska Dagbladet tappat räckvidd, dock inte lika mycket procentuellt som Dagens Nyheter. För SvD är motsvarande siffra 18 procent under samma tidsperiod enligt ORVESTO Konsument.

Generellt visar siffrorna att dags- och kvällstidningar backar i räckvidd i mätningen från ORVESTO Konsument. För räckvidd på internet redovisas dessa siffror separat under titel ORVESTO Internet.

Artikeln fortsätter under diagrammet nedan

wolodarskieffekten3

Att ’felaktigt’ påstå att DN tappar förtroende: ”En attack mot demokratin”

Den siste mars, bara dagar innan den tunga forskningsrapporten Förtroendebarometern publicerades, redovisade Dagens Nyheter egna siffror där de påstod att förtroendet var högt för public service och de stora morgontidningarna. Den mätningen var utförd av Ipsos och beställd av Dagens Nyheter själva.

Men istället för att redovisa siffror över tid valde Dagens Nyheter att jämföra sitt eget förtroende med bland annat den ökända bloggen Avpixlat. På så sätt lyckades DN ge sken av att förtroendet är fortsatt högt för tidningen.

”Om förtroendet för stora medier skulle rasa vore det oerhört allvarligt för demokratin. De som felaktigt påstår att detta sker attackerar, medvetet, demokratin. Låt oss glädjas åt att den tysta majoriteten verkar genomskåda det”, kommenterade DN-medarbetaren Martin Jönsson mätningen i en text publicerad i DN.

Trots att Martin Jönsson menar att det är en attack mot demokratin när man påstår, likt den tunga forskningsrapporten från Förtroendebarometern, att DN tappar i förtroende passar Sanandaji på att håna Dagens Nyheter.

”Vi bör dock vara försiktiga med dessa siffror, det är tydligen en attack mot demokratin att citera fallet i DNs förtroende. Det är oklart om det även hotar demokratin att nämna att DN tappar läsare eller ironisera över att Peter Wolodarskis bittra ledare ”Påståenden blir inte sanna bara för att de gillas på Facebook” bara fick 144 likes när den postade på hans Facebook”, skriver Sanandaji själv på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag