Krisande Postnord sparkar tusentals arbetare – Ägarna tar ut 3 miljarder

Foto: Faksimil Google maps
  • Fredag 17 mar 2017 2017-03-17
E-post 575

SOLNA Krisande Postnord har sparkat 5000 arbetare och planerar att sparka 4000 till. Samtidigt har bolaget delat ut 3 miljarder kronor till sina ägare sedan 2010. Nu kan svenska och danska skattebetalare komma att behöva kompensera Postnord med motsvarande summa.

Det statliga svensk-danska postbolaget Postnord genomgår en omfattande kris. Den gemensamma koncernen gjorde 2016 en förlust på 1,5 miljarder kronor. Det är de danska, norska och finska delarna som går med minusresultat, svenska delen går fortfarande med överskott. Det rapporterar SVT.

Postnord bildades 2009 genom en sammanslagning av den svenska Posten och Post Danmark.

Under en femårsperiod har bolaget gjort sig av med 5000 av sina arbetare. Nu vill företagsledningen sparka ytterligare 4000 anställda i Danmark.

Samtidigt som företaget gör sig av med sina anställda har regeringarna i Danmark och Sverige via styrelsen sedan 2010 valt att plocka ut 3 miljarder kronor ur bolaget i form av utdelningar. Nu vill danska regeringen rädda det utdelningsdrabbade bolaget genom att förmå Danmarks och Sveriges medborgare att betala 3 miljarder i skatt till krisverksamheten.

Per Mossberg, Postnords kommunikationsdirektör, säger först till SVT att bolagets problem inte har med de massiva miljardutdelningarna att göra. Mossberg erkänner därefter att bolagets kris hade varit mindre akut om de 3 miljarderna funnits kvar i bolaget.

– Det kan man säga i någon mån, säger Per Mossberg till SVT.

Nio personer i ledningen för Postnord har över 3 miljoner i årslön var. VD Håkan Ericsson fick sin lön höjd med 300 000 kronor från 9,1 miljoner till 9,4 miljoner kronor. Totala ersättningen för 2016 landade på 12,3 miljoner kronor.

Ledningen för Postnord har tidigare skyllt bolagets kris på dess arbetare, bland annat har man gnällt över danska anställdas löne- och pensionsavtal. Detta trots att kostnaderna för koncernledningens 15 personer ökade med 14 miljoner kronor under 2016 varav 4 miljoner kronor betalades ut i avgångsvederlag till en dansk postchef.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag