Kristdemokraternas tjänsteman: ”Går inte att vara sverigedemokrat och lärare”

Foto: Twitter samt Per Pettersson / CC Wikimedia Commons
  • Torsdag 12 apr 2018 2018-04-12
E-post 5141

SVERIGE ”Det går inte att vara sverigedemokrat och lärare. Därför är det här ett enormt viktigt beslut från Lärarförbundet”, twittrar Kristdemokraternas politiska sekreterare Jessica Schedvin. – Det är politisk förföljning. Det är sådant diktaturer sysslar med, säger Richard Jomshof (SD).

Den tredje april publicerar Lärarförbundets egna tidning en artikel med rubrik ”Lärarförfundet bojkottar SD i valrörelsen”. I den artikeln förklarar förbundsstyrelsen beslutet att inte samverka med Sverigedemokraterna i valrörelsen.

– Partiet avviker så tydligt från våra grundläggande värderingar, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Konkret betyder det att Lärarförbundet inte kommer bjuda in Sverigedemokraterna till debatter. I beslutet från förbundsstyrelsen står att Lärarförbundet ”ska undvika att delta i aktiviteter med partier vars värdegrund, ideologi eller grundläggande principer strider mot våra grundläggande värderingar”.

Hyllas av Kristdemokraternas politiska sekreterare

Beslutet från Lärarförbundet uppmärksammas av Kristdemokraternas politiska sekreterare Jessica Schedvin. ”Det går inte vara sverigedemokrat och lärare. Därför är det här ett enormt viktigt beslut från Lärarförbundet”, skriver Schedvin på Twitter och länkar till Lärarförbundets tidning.

Nyheter Idag har talat med Sarah Hummerdal, presschef hos KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Vem sa du hade skrivit det? frågar Hummerdal i telefonen.

Jessica Schedvin, politisk sekreterare i Kristdemokraterna?

– Ehm… Kan du ringa till vår pressjour? Jag är hemma med barn nämligen.

Nyheter Idag har vid upprepade tillfällen ringt Kristdemokraternas pressjour utan att någon svarar. Vidare har Nyheter Idag även ringt Bert Karlsson som kampanjar tillsammans med KD-ledaren. Han har nyligen argumenterat för att alla riksdagspartier måste kunna prata med Sverigedemokraterna.

När Nyheter Idag talar om för Bert Karlsson vad Jessica Schedvin twittrar blir han arg.

– Skicka det till mig! säger han och avslutar sedan samtalet.

Richard Jomshof (SD): ”Sådant som diktaturer sysslar med”

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof har själv en lärarbakgrund och har fått erfara den hållning som Jessica Schedvin ger uttryck för. Flera medier har rapporterat om hur Jomshof blev sparkad för sina åsikter, detta trots att han var populär hos eleverna och att ingen formellt kunde visa på att han gjort något fel i sitt arbete.

När Jomshof får veta vad Schedvin twittrar blir han upprörd.

– Hon får twittra vad hon vill, men det är helt uppenbart att hon har svårt att förstå vad som menas med begreppet demokrati. I en demokrati får man tycka vad man vill. Du kan inte döma folk på förhand, det är precis det de gör. Man talar om att vissa människor på förhand är olämpliga för vissa saker. Det är politisk diskriminering, det är politisk förföljning. Det är sådant diktaturer sysslar med.

Schedvin är politisk sekreterare hos Kristdemokraterna i Göteborg. Nyheter Idag har även sökt David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg, utan resultat.

Kristdemokraterna kommenterar indirekt Schedvins utspel i ett inlägg på Twitter:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag