Kristersson: Är redo att bilda regering

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 28 jun 2021 2021-06-28
E-post 0

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson förklarade på en pressträff på måndagen att han är redo att försöka bilda en borgerlig regering om han får frågan av riksdagens talman. Kristerssons besked kommer efter att Stefan Löfven (S) på en pressträff tidigare under dagen förklarat att han avgår som statsminister.

– Finns det minsta lilla parlamentariska förutsättningar till en borgerlig regering kommer jag stå till förfogande att bilda en, säger Ulf Kristersson på pressträffen, som inleddes klockan 14.30 på måndagen.

Kristersson påpekade att det nu är riksdagens talman Andreas Norlén som ”håller i taktpinnen”.

– Nu är spelreglerna ganska enkla, nu går befälet över till talmannen. Han har kallat oss säkert allihop till samtal imorgon. Nu är det han som håller i taktpinnen i de samtal som ska ske, säger Kristersson.

Kristersson säger att man från Moderaternas sida förberett sig på att försöka ta regeringsmakten ”under en ganska lång tid”.

– Vi trodde att vi skulle gå till val 2022, men vi har förberett oss ganska väl på detta. Moderaterna och Kristdemokraterna har länge sagt att vi står redo att bilda en borgerlig regering som kan samtala med alla i Sveriges riksdag, säger Ulf Kristersson som svar på en fråga under pressträffen.

Läs även: Så ser spelplanen ut inför talmansrundorna

Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén säger att Kristersson har bättre möjligheter att bli statsminister om han får chansen före Stefan Löfven.

–  För att Löfven ska komma igenom själv, måste han se till att inte få 175 röster mot sig. Och Löfven har formellt sett, på pappret, 175 mandat på sin sida. Om alla i det blågula blocket, plus L, röstar nej till honom, då blir det 174 mandat som blockerar honom, säger Hallén.

Att blockera Kristersson kan däremot bli svårare, och det viktigaste skälet är den socialdemokratiska vilden  Sara Heikkinen Breitholtz.

– När det gäller en omröstning om Kristersson måste Löfven däremot lösa problemet med Sara Heikkinen Breitholtz, socialdemokratisk ledamot som är sjukskriven utan ersättare och har brutit kontakten med partiet. Om Heikkinen Breitholtz inte är på plats för att rösta mot, då kan Kristersson komma igenom, säger Hallén.

Läs även: Löfven avgår – talmansrundor inleds

Läs även: Löfvens katastrof: Högern drar ifrån i Sentios junimätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag