Kristersson ber om ursäkt för behandlingen av invandringskritiker

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 20 nov 2019 2019-11-20
E-post 1939

SVERIGE Moderatledaren Ulf Kristersson ber nu om ursäkt till de som tidigt varnade för invandringens negativa effekter och som då frystes ut. ”Moderaterna erkänner utan omsvep att vi har ett delansvar”, skriver Kristersson på Facebook.

När statsminister Stefan Löfven (S) intervjuades i Agenda på söndagen tillfrågades han om orsakerna bakom gängvåldet i Sverige. Löfven svarade att Sverige hade en annan typ av dödligt våld tidigare men att det nu ser annorlunda ut och att ”vi kanske inte såg det komma”.

Helt fel, menar Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook. Flera varnade tidigt för utveckligen och Kristersson nämner särskilt Mauricio Rojas och Alice Teodorescu Måwe.

Därefter har rösterna blivit många och initierade. Problemen med stor invandring och dålig integration – och de långsiktiga riskerna för djupt utanförskap, starka sociala spänningar och grov brottslighet – har lyfts av många och med konstruktiva avsikter. Så utvecklingen har i allra högsta grad kunnat förutses. Men alltför många i politiken bortsåg alltför länge från detta.

Att Löfven ens försöker förneka detta visar hur grunda insikter om Sverige som han och hans regering har. Och det reser betydande tvivel om hur ärligt talet om ansvar egentligen är.

Men även Moderaterna bär skuld för att problemen ignorerades under så lång tid, skriver Kristersson. Han ber också om ursäkt till de som vågade gå mot strömmen.

Moderaterna erkänner utan omsvep att vi har ett delansvar. Även vi borde ha agerat tidigare, tydligare och kraftfullare. Och i den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt.

I Agendaintervjun ville Löfven inte kännas vid att det finns en koppling mellan invandringen till Sverige och brottsligheten. Kristersson menar att sambandet är uppenbart.

För det som Stefan Löfven inte alls kan se, ser nästan alla andra: Det är ju alldeles uppenbart att gängkriminaliteten, skjutningarna och avrättningarna är starkt kopplade till alltför stor invandring och alltför dålig integration. Hur kan man ens låtsas något annat?

Läs också:

Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Morgan Johanssons viskning under invandringsdebatten: ”För mig spelar det ingen roll”

Storbedragaren till sina fans: ”Jag är den rikaste romska mannen av alla”

Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag