Kristersson: ”Djupt misstag” att partierna inte lyssnade på SD

Ulf Kristersson. Foto: Youtube
  • Torsdag 17 Dec 2020 2020-12-17
E-post 15221

SVERIGE I ett avsnitt av Henrik Jönssons program ”Session med Henrik” resonerar Moderatledaren Ulf Kristersson kring de misstag som gjorts i invandringspolitiken. Han konstaterar att Sverigedemokraterna var tidigt ute att varna för följderna av den förda politiken, men att de andra partierna inte ville lyssna.
– Det där var ett djupt misstag av alla oss andra, säger Kristersson.

I programmet där Ulf Kristersson samtalar med entreprenören Henrik Jönsson och socialdemokraten Jan Emanuel Johansson kommer bland annat invandringsfrågan på tal.

Ulf Kristersson tycker att hans föregångare Fredrik Reinfeldt och dennes regering gjorde fel i att ingå migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet 2011, som hade syftet att stänga ute Sverigedemokraterna.

– Den var djupt skadlig, den var dålig på alla tänkbara sätt. Det är en klen tröst att man säger att alla andra hejade på i ungefär samma riktning, det ska man inte använda som ursäkt, säger Kristersson.

– För oss är det det tydligaste exemplet där vi har tappat fotfästet och inte riktigt förstått vilka konsekvenser det kan medföra.

Jan Emanuel Johansson frågar M-ledaren om han tycker att nyanlända har samma rätt till svensk välfärd som en svensk.

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker man ska kvalificera in sig. Jag tycker man – det låter hårt – men i någon mån ska ta seden dit man kommer. Hela idén om att integration är att alla anpassar sig till varandra, att majoritetssamhället ska möta alla som är nya och förändra sig med de nya, jag tror det är fel tänkt, säger Kristersson.

– Det finns inget land i världen där inte den som kommer ny i allt väsentligt får anpassa sig till det land man kommer, med det man gillar och det man ogillar.

Ulf Kristersson menar att den svenska åsiktskorridoren gör att problem ofta får gå för långt innan de tas på allvar.

Han nämner ebo-lagen – som gör att asylsökande kan bosätta sig var de vill med rätt till bidrag – som ett underskattat misstag inom invandringspolitiken.

– Den tillät en enormt mycket större invandring än vad som hade varit möjligt annars. Hade staten sagt att vi tar ansvar för varje person som kommer till Sverige – det ska byggas ett boende, det ska ordnas utbildning – då hade vi satt stopp långt tidigare, säger han.

– Om vi ska vara alldeles ärliga så var det Sverigedemokraterna som sade under lång tid att det här går inte, och så gaddar sig alla andra partier ihop mot Sverigedemokraterna, i stället för att säga att även om man inte tycker som dem i alla andra frågor kan det finnas någonting i det de säger som är sant. Det där var också ett djupt misstag av alla oss andra.

Läs även: Gymnasielagen: Så många har klarat kraven för att få stanna

Läs även: Kommunistiska partiet startar avdelning i Bollnäs

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem och hjälp oss att fortsätta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag