Kristersson går om Löfven i ny förtroendemätning

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 13 aug 2021 2021-08-13
E-post

SVERIGE Ulf Kristersson (M) toppar ligan i Expressen/Sifos senaste mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Han går därmed om Stefan Löfven (S) – men med liten marginal. Samtidigt fortsätter Nooshi Dadgostar (V) att öka.

I Expressen/Sifos julimätning ökade förtroendet för Nooshi Dadgostar med hela elva procentenheter. Detta efter att hennes parti varit med och fällt Löfvens regering.

I den nya förtroendemätningen ökar Dadgostar med ytterligare fyra procentenheter. Det är också den enda statistiskt säkerställda förändringen i mätningen. V-ledaren stärker sin ställning som trea efter Kristersson och Löfven.

– Nooshi Dadgostar har personligen lyckats väl, om någon har vunnit på regeringskrisen så är det hon. Men om det översätts i opinionen för Vänsterpartiet vet vi inte än. Man kan ha väldigt höga förtroendesiffror utan att det automatiskt översätts till partiets siffror, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

I den nya mätningen går Kristersson om Löfven och hamnar i topp, men skillnaden mellan dem är knapp.

– Löfven och Kristersson strider om förstaplatsen, och nu är det fördel Kristersson, även om det inte är en signifikant skillnad. Men det noteras säkert bland aktiva om man är nummer ett eller nummer två, säger Toivo Sjörén.

Annie Lööf (C) ökar något efter att ha tappat sex procentenheter i förra mätningen. Mätningen visar också att hennes väljare har betydligt större förtroende för Löfven jämfört med Kristersson.

– 50 procent av C-väljarna har stort förtroende för Löfven, medan bara 25 procent har förtroende för Kristersson. Det är en tydlig spricka även på medlemsnivå i synen på vem som är att föredra som statsministerkandidat. Man kan fråga sig hur det kommer påverka partiet under valrörelsen, säger Toivo Sjörén.

Expressen/Sifos förtroendemätning augusti

Ulf Kristersson (M): 38 procent (+2)

Stefan Löfven (S): 36 procent (-2)

Nooshi Dadgostar (V): 33 procent (+4)*

Jimmie Åkesson (SD): 30 procent (+2)

Annie Lööf (C): 27 procent (+1)

Ebba Busch (KD): 26 procent (-2)

Per Bolund (MP): 12 procent (+1)

Märta Stenevi (MP): 11 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L): 10 procent (-1)

Förändring sedan förra mätningen inom parentes. * betyder att förändringen är statistiskt säkerställd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag