Kristersson (M) ger Sjöstedt (V) rätt om Staffanstorp: ”Det är verkligen inte moderat politik”

Ulf Kristersson (M). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 15 jan 2020 2020-01-15
E-post

STOCKHOLM Jonas Sjöstedt (V) gick till stenhårt angrepp på Ulf Kristersson (M) i partiledardebatten om olika kommuner där Moderaterna samverkat med Sverigedemokraterna. Sjöstedt kallade politiken i Staffanstorp och andra kommuner för rasistisk och undrade om den var moderat. Kristersson svarade att det var den inte.

I partiledardebatten i riksdagen på onsdagen ställde Jonas Sjöstedt Ulf Kristersson till svars för moderat styrda kommuner i södra Sverige.

– Rasismen är ett av Sveriges stora samhällsproblem. Rasistiska organisationer och partier brukar särskilt peka ut personer med muslimsk tro, sade Jonas Sjöstedt.

– Jag är bekymrad att Moderaterna är på väg att utvecklas åt samma håll, sade Sjöstedt som sen listade kommuner där M på olika sätt samarbetar eller har stöd av SD. Sjöstedt nämnde Bromölla, Sölvesborg, Skurup och Staffanstorp. Sjöstedt gav också exempel på konkret politik som han tyckte var rasistisk.

– I Staffanstorp och Skurup, handlar det om att man inte får bära slöja i skolan, antagligen olagligt att genomdriva något sånt. Det här är en typ av signalpolitik som skickar ett budskap om att det egentligen är muslimerna som är problemet. Frågan till dig Ulf Kristersson, är det moderat politik, ville Sjöstedt veta.

– Nej, det är verkligen inte moderat politik, utbrast Ulf Kristersson.

Läs även: This is Staffanstorp: ”Klart som fan att folk blir förbannade”

Staffanstorp har inget slöjförbud utan en policy om att inte acceptera huvudduk.

”I Staffanstorps kommun accepteras inte huvudduk på barn i kommunal förskola och grundskola upp till åk 6. Detta är kommunens ställningstagande, inte ett förbud. Om en elev kommer i huvudduk till skolan vidtas inga sanktioner.”

Att Staffanstorps och Skurups politik i slöja/huvudduksfrågan inte skulle vara ”moderat politik” rimmar dåligt mot bakgrund av att Moderaterna tidigare i höstas beslut på sin partistämma om att man ska driva frågan om en statlig utredning för ett slöjförbud i skolan.

Läs även: Busch Thor backar Staffanstorp efter kritiken mot reklamfilmen

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag