Kristersson: SD ”skräms” med nytt konservativt block

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 18 dec 2018 2018-12-18
E-post 601

SVERIGE SD ”skräms” med ett nytt konservativt block, eller åtminstone fantiserar om det. Det visar att SD inte har ”fattat någonting”. Det var ett av beskeden från moderatledaren Ulf Kristerssons jultal där han samtidigt öppet flörtade med både Centerpartiet och Liberalerna.

Under tisdagen höll moderatledaren Ulf Kristersson sitt jultal efter en svår höst med ett unikt parlamentariskt läge. Ännu har Sverige ingen regering och två av fyra statsministeromröstningar har inte lyckats samla en majoritet för en ny regering. Inom kort väntas talmannen ge besked om när nästa votering i frågan kommer bli aktuell.

Mycket talar för att Kristersson har en chans att bli statsminister. Det förutsätter emellertid att Centerpartiet och Liberalerna är beredda att återgå till Alliansen för en gemensam regeringsbildning med de bägge borgerliga partierna M och KD. Tidigare har C och L förkastat en sådan idé då en alliansregering skulle bli beroende av SD.

Flört med C och L – känga åt SD

Med bakgrund i detta försökte Kristersson navigera i sitt jultal och samtidigt flirta öppet med både C och L. I jultalet fanns flera ideologiska referenser där Kristersson betonade att M är liberalkonservativt.

– Vi tar vår utgångspunkt i den enskilda individen, men vi förstår att människor inte är atomer som svävar fritt. Självförverkligande sker i samspel med andra människor. Vi är nyfiket optimistiska om framtiden, men vi har respekt för historiens många lärdomar, sade Kristersson.

Samtidigt gav Kristersson en gänga åt Sverigedemokraterna, om än att han inte nämnde dem vid namn. SD-ledaren Jimmie Åkesson har länge talat om ett nytt konservativt block med M, KD och SD. Men den idén förkastar Kristersson i sitt jultal och menar att ett konservativt block är något man skräms med, eller fantiserar om.

– Vi är helt enkelt liberalkonservativa och den som inte vill förstå det och dom som skräms med eller nu fantiserar om, ett nytt konservativt block i svensk politik, har inte fattat någonting. De har bara läst varannan sida i våra program.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag